Schaken met een echte gong

Wachten op de 1e gongslag, 4e ronde

Een bijzondere nalatenschap, een grote en sierlijke gong die gebruikt werd door mijn overgrootvader in zijn landhuis op Java, bracht mij op het idee om een oude Pegasus-traditie tijdens de jaarlijkse thema-avond in ere te herstellen: Gongschaak. Als de slaggever de gong slaat is dat het moment van zetten.

Dit speciale toernooi werd over vijf ronden gespeeld, waarbij de gongslag met een wisselend interval (variërend van 5 tot wel 20 seconden) tot een volgende zet dwong en ik als slaggever moest opletten, steeds minimaal twee gelijke intervallen achtereenvolgend te kiezen om niet de wit- of zwart-speler te bevoordelen... Een van de ronden nam Ger den Drijver het van mij over, die het tempo er flink in hield!

Pas net lid geworden verraste Onno de Gorter als jongste deelnemer door al zijn 5 partijen te winnen, en niet van de minsten. Hieronder een overzicht van de uitslagen:

Deelnemers Punten totaal
Onno de Gorter 5
Lucas den Boer 4
Boris van der Staat 4
Hans van Nieuwkerk 3,5
Hugo Luirink 3,5
John Spinhoven 3
Gerben Zeilinga 3
Ferry Weverling 3
Ronald Vonk 3
Paul Muiser 2,5
Huup Joosten 2
Michel Hoetmer 2
Rick van Kampen 2
Sandor Czudar 2
Marijn Demarteau 2
Moreno van Jaaren 1,5
Ger den Drijver 1,5
Wiliam Omtzigt 1,5
Piet Avis 1
Geert Hiemstra 1
Willem van Delft 1
Jos Wester 0

Traditioneel is ook het prijzenfestival tijdens de laatste avond voor kerst, waarbij Ger den Drijver en Willem van Delft weer duidelijk hun best hadden gedaan om een zo’n gevarieerd mogelijk aantal lekkernijen uit Nederlands bekendste warenhuizen te halen. Je zag bij sommige deelnemers gewoon de keuzestress. Uiteraard mocht Onno, gevolgd door Lucas en Boris, het prijzenbuffet openen.

De mooie afsluitende woorden van Piet Avis gaven een passende afronding aan deze geslaagde avond. Voor meer foto's (gemaakt door Lucas den Boer), zie https://www.pegasusamstelveen.nl/fotos/fotos-seizoen-2022-2023/gongavond-2022