Mr. X speelt unieke simultaan bij Pegasus, en wint met 26-3!

Op dinsdagavond 18 april heeft SV Pegasus Amstelveen de eer gehad als eerste schaakvereniging van Nederland Mr. X op bezoek te krijgen, voor een simultaansessie. Maar liefst 29 schakers gingen met de zwarte stukken de strijd aan.

Ongelooflijk knap hoe Mr. X het de schakers van Pegasus lastig maakte op alle borden. Later op de avond nam de begeleider van Mr. X, Erik Biemans, nog enkele borden over, omdat het anders te laat zou worden op de doordeweekse avond. Er waren 6 spelers die remise hebben gespeeld. Mr. X verloor geen enkele partij! Wat een prestatie van Mr. X en zijn secondant Erik Biemans. De eindstand werd na een lange avond schaken 26-3 voor Mr. X.

Verder willen we graag benoemen dat de complete catering met diverse hapjes aangeboden werd door Ria Hiemstra, de vrouw van Geert. Geert Hiemstra zelf deelde gedurende de avond de heerlijke hapjes uit, en dat werd enorm gewaardeerd. Ontzettend veel dank aan Ria en Geert!

Geniet hier nog na met deze foto-impressies >>

Als mooie herinnering hierbij een kort verslagje per partij, met daarbij het resultaat:

Mr. X – Piet Avis 1-0

Mr. X opende met 1.e4. Piet maakte er een Siciliaans van. Er kwam een gelijke stelling op het bord met voor beiden een open c-lijn. 3 Pionnen voor een stuk waren na het middenspel niet voldoende voor Piet. Heel sportief schudde hij Mr. X de hand.

Mr. X – Ferry Weverling 1-0

Ferry ging de strijd aan met Mr. X met zijn geliede d6, e5, Pd7 opstelling. Fery probeerde met b5 actief te worden op de damevleugel. Door een betere pionnenstelling van Mr. X verloor Ferry een pion, en toen stortte zijn stelling in. Mooie overwinning van Mr. X!

Mr. X – Hugo Luirink 0.5-0.5

Hugo kreeg Engels te verwerken door Mr. X. Beiden hadden hun lopers ontwikkeld op de koningsvleugel met een financhietto. De strijd bleef lang gelijk op gaan. Toen Hugo remise aanbood zag Mr. X dat dit op dit bord een terechte uitslag was. Mooi spel van Mr. X en Hugo.

Mr. X – Sandor Czudor 1-0

Mr. X speelde Reti tegen Sandor. Hij antwoordde met e6-d5-c6. Een mooie pionnenopstelling. Er ontsond een rustige stelling. Uiteindelijk kwamen ze in een eindspel, waarbij Mr. X een pion voorstond. Dit was voor Sandor niet meer houdbaar, en uiteindelijk na een lange strijd gaf hij op.

Mr. X – Jos Wester 1-0

Jos kwam in strijd met de Engelse opening, die Mr. X heel goed speelde. Hij kreeg ruimtevoordeel. Het werd heel scherp, en de afwikkelingen waren in het voordeel van Mr. X. Jos verloor materiaal. Uiteindelijk werd Jos mat gezet door Mr. X. Hij kende geen genade in deze partij.

Mr. X – Krijn ter Braake 1-0

Mr. X bracht in zijn strijd met Krijn het Slavisch op het bord. Om het niet te complex te maken ruilde Mr. X wat stukken af. Mr. X kreeg het loperpaar, wat hij graag wilde. Door de druk gaf Krijn een pion weg, en heel sportief gaf hij daarna meteen de overwinning aan Mr. X

Mr. X – Gerben Zeilinga 0.5-0.5

Mr. X speelde open, met Lb5 tegen Gerben. Gerben bouwde een rustige, defensieve stelling op. Door zijn gedegen spel wist Mr. X geen echte winstkansen te creeren, en Gerben bood remise aan, dat door Mr. X werd aangenomen.

Mr. X – Onno de Gorter 1-0

Onno kreeg het Catalaans tegen hem gespeeld, en hij speelde Lf5. Het werd snel scherp met 10.d5! Onno kwam een pion achter te staan, maar kreeg wel enige compensatie. Onno gaf het sportief op, toen hij zag dat hij geen kansen meer had op succes

Mr. X – Marijn Demarteau 1-0

Marijn kreeg een Engelse partij tegen Mr. X te verwerken. Mr. X ging graag wat stukken ruilen om de stelling beter te kunnen overzien. Door goed spel won Mr. X en stuk. Marijn zocht nog zijn kansen, maar concludeerde tenslotte dat Mr. X gewonnen stond.

Mr. X – Bart Stam 1-0

Bart Stam speelde een Benko-Gambiet met e6. Uiteraard kende Mr. X deze theorie. Met het pionoffer van Bart ontstond een scherpe stelling. Het werd een intense strijd, en deze partij werd ook de langste van de avond. Om 23.30 uur wist Mr. X ook deze partij te winnen.

Mr. X – Andreas 1-0

Andreas speelde in een Engelse partij onzorgvuldig, en verloor snel zijn pion op b7, na Db3 van Mr. X. Al snel kwam Mr. X ook een stuk voor. En toen was Andreas al kansloos. Mr. X kende geen genade, en maakte zijn tegenstander koelbloedig af.

Mr. X – Boris van der Staat 1-0

Boris kreeg 1.c4 op het bord, waarna hij met 1. ...c5 reageerde. Mr. X nam het veld d5 in het centrum in beslag. Sterk gespeeld door mr. X. Boris werd geleidelijk steeds meer onder druk gezet. Dat resulteerde in witte pionnen die te ver doorstootten en toen Boris geen kansen meer zag gaf hij in verloren stelling op. Knappe overwinning van Mr. X.

Mr. X – Hans Solcer 0.5-0.5

Mr. X opende met d4. Hans Solcer maakte er een traditionele Dame-Indisch van. Een strijd tussen 2 positionele schaakmeesters. Mr. X kreeg geen voordeel, en nam op later in de strijd richting het eindspel het initiatief om remise aan te bieden. Zou hij er tegen op zien om het eindspel met Hans Solcer aan te gaan? Hans nam sportief de remise aan, en dat was een terechte uitslag in deze partij.

Mr. X – Arthur Ritsma 1-0

Mr. X opende met Engels tegen Arthur. Na een snelle b4 kwam de loper van Arthur al in het nauw te staan. Daarmee kon hij stukverlies niet voorkomen. Het was al snel een verloren strijd. Na een aantal zetten legde Arthur zijn koning neer en kon Mr. X ook deze overwinning gaan vieren.

Mr. X – Wouter Simonis 1-0

Mr. X opende met de Reti. Er kwam al snel spanning in de stelling met pionnen op c4-d4-c5-d5. Even later kreeg Mr. X een sterke pion op e5. Wouter gaf lang goede weerstand. Maar richting het einde van de avond werd het toch een knappe overwinning van Mr. X. Goede strijd van Wouter.

Mr. X – Prasat Sawant 1-0

Mr. X bouwde vanaf de opening een breed centrum. Mr. X kwam actiever te staan. Dat werd Prasat snel te veel. Hij sputterde nog wat tegen, maar kon daarna snel opgeven.

Mr. X – Jan van Willigen 1-0

Jan speelde Scandinavisch tegen Mr. X. Mr. X rocheerde lang, en er ontstond een scherpe stelling. Lang was er een dynamische stelling. De druk van Mr. X werd echter toch te groot, en Jan kon netjes opgeven.

Mr. X – Maarten Langen 1-0

Mr. X speelde Engels, en Maarten antwoordde met 1....e5. Maarten speelde actief en zette o.a. zijn loper op g4. Even later kreeg Mr. X een sterke pion op d5! Op zijn Maartens werd de strijd voortgezet. Maar de kwaliteit van Mr. X was doorslaggevend. Aan het eind van de avond gaf Maarten op, en was er weer een overwinning van Mr. X.

Mr. X – Miguel Pacheco 1-0

Miguel kreeg Engels tegen hem gespeeld. Miguel is een aanvallende speler , en speelde snel ...h5 om op jacht te gaan naar de koning van Mr. X. Uiteindelijk was Mr. X te sterk voor hem, en gaf hij in een verloren stelling op.

Mr. X – Owen Liu 1-0

Mr. X bouwde een flink centrum op. Owen speelde de Konings-Indisch. Dat deed hij heel professioneel. Hij kreeg zijn paard op c5, een mooi veld in de Konings-Indisch voor zwart. Lang bleef Owen een goede stelling houden. Maar toen de ervaring van Mr. X de doorslag ging geven, gaf Owen zijn partij op. Het was een mooie partij van de jongste deelnemer.

Mr. X – Wim Willemsen 1-0

Mr. X speelde de Spaanse opening tegen Wim. Hij speelde heel gedegen, wel licht defensief. Uiteindelijk kon Wim het niet houden tegen Mr. X. Na een lange avond gaf hij professioneel op.

Mr. X – Tatiana Burlutskaia 1-0

Mr. X speelde Engels tegen Tatiana. Zij reageerde met e5/d6/c6. Met een pion op e4 kreeg Tatiana zelfs een licht ruimtevoordeel. Uiteindelijk verloor Tatiana een pion, en dan ben je tegen Mr. X kansloos. Toch een mooie prestatie van Tatiana om het zo lang vol te houden tegen zo’n geweldig sterke schaker.

Mr. X – Michele Ginammi 0.5-0.5

Mr. X opende met c4 en zette Michele meteen onder druk met Db3, nadat Michele zijn loper op f5 had geplaatst. Een paar zetten later kwam de dame van Mr. X op e2 terecht, en speelde Michele zijn dame op b6. Vervolgens bleef Michele posiitoneel goed spelen, en in de aanloop naar een gelijk eindspel werd remise aangeboden en geaccepteerd.

Mr. X – Maurits van der Meer 1-0

Mr. X ging de Slavische strijd aan met Maurits. Om de complexiteit te verminderen ruilde hij de eerste stukken af. Aan het einde van het middenspel overzag Maurits een combinatie, en kon Mr. X met een kleine combinatie Maurits mat zetten. Maurits schudde Mr. X de hand. Knappe overwinning van Mr. X op onze koploper van de interne competitie.

Mr. X – Joop Schor 1-0

Joop speelde de dubbel financhietto tegen mr. X. Het werd zelfs een Hippo-opstelling. Met een breed centrum kreeg Mr. X echter veel ruimte. Die benutte Mr. X goed, en wist hij Joop te verslaan. Wederom een overwinning van Mr. X.

Mr. X – Ger den Drijver 1-0

Na 1.e4 speelde Mr. X Spaans, en al snel werd de ruilvariant op het bord getoond. Ger hield nog goed stand, ook al kwam hij een stuk achter. Uiteindelijk was het niet te houden voor Ger, en kon hij ook opgeven

Mr. X – Moreno van Jaaren 0.5-0.5

Mr. X opende met de Engelse opening. Moreno creeerde een gedegen opstelling. De gehele strijd wist Moreno zich goed staande te houden. Remise was het resultaat. Knap gedaan van Moreno!

Mr. X – Leon van Hedel 0.5-0.5

Leon ging met de Tarrasch-verdediging de strijd met aan Mr. X. Al snel werden de eerste pionnen afgeruild. Na een intense strijd kreeg Leon nog winstkansen. Maar toch bood hij remise aan, misschien nog een beetje vermoeid van de zware strijd met het 2e team van Pegasus de avond ervoor. De remise werd geaccepteerd.

Mr. X – Paul Oostheim 1-0

Mr. X opende met de Catalaan. Hij kreeg een bijna symmetrische stelling op het bord tegen Mr. X. Paul kwam uiteindelijk in een verloren eindspel, en gaf zijn partij op. Hij had nog kunnen doorspelen maar hij wist dat zij tegenstander uiteindleijk zou promoveren.