1e team slaat verpletterend toe: 6,5-1,5

Op een moeilijk te vinden locatie in Amsterdam-Zuidoost heeft het eerste team van Pegasus donderdagavond 4 november vernietigend toegeslagen. Thuisclub Isolani kreeg letterlijk alle hoeken van het bord te zien en verloor met 6,5-1,5.

Gedurende de avond tekende de strijd zich gunstig af. Bart Stam (bord 4), Chris Kerkhoff (5), Boris van der Staat (7) en Sandor Czudar (8) hadden al snel prettige tot gewonnen stellingen in handen. Wel had Ferry Weverling (6) een lastige positie, terwijl Henk Sijbring (3) en Lucas den Boer (1) in complexe strategische stellingen waren verwikkeld. John Spinhoven (2) pakte in de Caro-Kann met zwart een gambietpion, waarna hij enigszins onder druk kwam te staan, zonder echter de controle te verliezen.

Sandor won met zwart een stuk en sloeg de (ongevaarlijke) koningsaanval van zijn vrouwelijke tegenstander gemakkelijk af. Het eerste punt was binnen. Ook Boris wist al snel zijn stellingsvoordeel te verzilveren. Op dat moment kreeg John Spinhoven remise aangeboden. ‘Doe maar,’ antwoordde ik als teamleider, ‘we staan er goed voor.’ En dat bleek! Ferry Weverling was in het middenspel een paar pionnen achter geraakt maar had een geniepig matnetje in de stelling gevlochten dat zijn tegenstander (Rafiek Mohamedjoesoef) volledig had overzien. Weer een punt voor Pegasus: 3,5-0,5.

Ook Bart Stam won eenvoudig. Hij had met zwart een prettige stelling overgehouden uit de Najdorf-variant van het Siciliaans. Na simpele pionwinst probeerde tegenstander Ron Kröger nog een wanhopig stukoffer dat niet mocht baten (zie diagram. Zwart heeft zojuist een pion gewonnen en staat overweldigend met zijn actieve torens en overige stukken. Er dreigt ook 29..,Lh4. In plaats van bijvoorbeeld 29. Pf1 probeerde wit hier nog het wanhoopsoffer 29. Tf2-d2?,Dd3xe3 30. Td2xd5,Le6xd5 31. Pg3-f5. Het lijkt gevaarlijk maar na het simpele 31…De3-g5! 32. Db2xe5,Le7-f6 33. De5xd5,Lf6xa1 verloor wit op tijd in een hopeloze stelling.). Daarmee was de winst veilig gesteld: 4,5-0,5. Snel hierna haalde ook Chris Kerkhoff het punt binnen. Hij won in de opening al snel een kwaliteit. Dat werd uiteindelijk een krachtige loper die in het eindspel de zwarte pionnen tegenhield.

Lucas den Boer en Henk Sijbring waren als laatsten klaar. Na een gecompliceerd middenspel kwam Henk in een lastig eindspel terecht met toren en dame dat zijn tegenstander Cees van den Berg, de secretaris van Isolani, behendig uitspeelde. Het was de enige zege voor Isolani. Lucas stond beter in een paard-loper eindspel en wist dit voordeel uiteindelijk, met weinig tijd op de klok voor beide spelers, alsnog te verzilveren.

Hulde aan het team dat de eerste horde in de 2e Klasse B bekwaam heeft genomen. Dank ook aan Lucas den Boer die vakkundig de teamopstelling had ingevuld – precies volgens plan - toen ik als teamleider, ondanks een navigatiesysteem, er maar niet in slaagde de speellocatie tijdig te vinden. Op dinsdag 30 november spelen we de twee ronde, een thuiswedstrijd tegen ENPS 4.