9 april Simultaan met Ivan Sokolov

Op dinsdag 9 april jl. kwam grootmeester Ivan Sokolov bij ons simultaan spelen. Met zijn FIDE-rating van tegen de 2600 een niet eenvoudig te kloppen tegenstander! Des te groter dus de uitdaging, waarvoor ook niet-leden van KLM-Pegasus welkom waren.

Sokolov (Sarajevo, 13 juni 1968) was twee keer kampioen van Nederland, in 1995 en '98. In 2002 nam hij de Nederlandse nationaliteit aan. Sokolov werd uitgeroepen tot schaker van het jaar 2003 en in 2005 werd hij met het Nederlands team Europees kampioen. In april 2009 sloot hij zich aan bij de Bosnische Schaakbond. In 2010 organiseerde hij het Bosna Open in Sarajevo en was hij kandidaat voor het ambt van vice-president van de European Chess Union. In december 2010 sloot hij zich weer aan bij de Schaakbond in Nederland. In december 2012 won hij met Anish Giri, Sergej Tiviakov en Jan Smeets in Abu Dhabi het Wereldkampioenschap schaken voor stedenteams namens Hoogeveen (Drenthe); Bakoe (Azerbeidzjan) eindigde als tweede. Bij gelegenheid van het Hoogeveen Schaaktoernooi 2017 speelde hij een match over zes partijen tegen Jorden van Foreest. Sokolov won met 3.5 - 2.5. (bron: Wikipedia)

Na ruim twee en een half uur spelen tegen zo'n 25 tegenstanders was Ivan Sokolov bij ons klaar. Slechts één schaker - die bij binnenkomst nog zeer sceptisch sprak over zijn kansen - wist hem te verslaan met een boeiende partij: ons oud-lid Walther Kappelhof. Zie onder partijen voor de door hem na afloop van de Simultaan (!) uitgeschreven partij, ook door hem voorzien van uitvoerig commentaar. Bravo!

Drie schakers behaalden remise: Bart StamJohn Spinhoven en Hans Kooi. Ook genoemd mag worden onze nestor Paul Muiser, die het langst van iedereen stand hield, maar uiteindelijk aan het kortste eind trok.

We bedanken John Spinhoven voor zijn bemiddeling bij het 'strikken' van Ivan Sokolov! En verder vader van Boris Willem van der Staat voor het maken van een leuke fotoreportage; zie onder Foto's.

Lucas den Boer

Mijn naam is Lucas den Boer. Schaken is mijn passie. Schaken is vooral sociaal bezig zijn, met al mijn diverse schaakvrienden. Naast zelf schaken probeer ik schaken ook voor maatschappelijke doeleinden in te zetten. In 2018 heb ik Stichting Jeugdschaak opgezet. Bij Pegasus Amstelveen ben ik beheerder van de website.