Bart de Groot

Vriend van Pegasus

Image

Hoe word je nu een vriend van Schaakvereniging Pegasus? Die vraag is nog meer op z’n plek als je in Driebergen woont en Pegasus in Amstelveen huisvest. Maar wat doe je als je vriendinnetje ver weg woont? Een kleine uitleg hierbij is nodig.

Mijn naam Bart de Groot, geboren 1952 in Den Haag. Een groot gezin aan de Frankenslag, met ikzelf de een na jongste van zeven jongens en drie meisjes. En u snapt het al, veel spelletjes en tekenen.

Na mijn opleiding aan de KABK, de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten, een bureau gestart in Utrecht aan het Lucasbolwerk. Grafisch ontwerp, conceptontwikkeling maar bovenal ideëenman waren de ingrediënten. Op de website www.dgoconcept.nl staan nog een paar voorbeelden uit mijn werkbare leven tussen 1977-2018. Creativiteit wordt overal gevraagd en we hadden dan ook een zeer gevarieerd werkveld. Unilever, Schiphol, WWF, Deloitte, KNVB, UEFA, Euro 2000, European Commission, Mercedes-Benz, verschillende ministeries etc.

Inmiddels 70 en kan nu vanuit mijn pensioen genieten van de hobby’s die ik graag beoefen: Schaken, golfen, tennis, biljarten (driebanden) en met broers en zussen ook nog jeu de boules met de jaarlijkse reünies. Maar schaken heeft altijd een speciaal plekje in mijn hart gehouden. Al vanaf mijn jeugd en leuk die toernooitjes met de broers als eerste herinnering. En het zat waarschijnlijk al in de genen, mijn opa was ook enthousiast schaker.

De schaakopgaven van Hans Ree in het NRC staan in het weekend altijd op het bord om op te lossen. Eerst het driehoekje met de oplossing snel omslaan want de oplossing eronder op-z’n-kop is snel genoeg gezien wat de winnende startzet is. Via mijn driebanden-biljarten contact gekregen met Hans Böhm. Al snel volgde hier een simultaan uit voor mijn relaties op de ontwerpstudio. Contact met Hans gehouden en vaak gebiljart en geluncht.

Tot hij op een dag tegen me zei: “Ik organiseer een lunch met jou en Maarten Langen, die moet je ontmoeten. Jullie hebben dezelfde ontwerp-hoofden en zijn dezelfde probleemoplossers, uitdenkers, ideeënmannen, noem het maar". En zo geschiedde, Hans had het bij het juiste eind.

Al snel ontstond het plan om met z’n drieën het schaken nieuw leven in te blazen.
Met Maarten om de tafel, lunchen, bedenken en jawel: hieruit ontstond al snel het plan "Schakers van Formaat" op het Stadsplein in Amstelveen met Jan Timman en Hans Böhm als simultaangevers.

Daar ontmoette ik ook andere Pegasussers -:) Van het een kwam het andere, uitgenodigd op de club voor simultaanavonden, een lezing van Jan Timman en zoals kort geleden het Oudejaars Oliebollentoernooi. Zie hier het nieuwsartikel >>. En niet te vergeten: de toernooien tijdens de corona-tijd, de clubavonden werden online gehouden. Ideaal!

Dus u snapt, op de reguliere clubavonden ben ik er niet snel te vinden. Daar is de afstand te groot voor. Maar binnenkort organiseren we bij mij in de kersenboomgaard een toernooitje tussen de schaakverenigingen Pegasus en Driebergen/Doorn.

Pegasus on Tour en ik een keer lekker een thuis-wedstrijd -:) En ik speel als vriend van Pegasus en wonende te Driebergen voor Amstelveen…….

- Bart de Groot, Driebergen -

Foto's Bart de Groot