Ger z'n spinsels Seizoen 2022-2023

22 augustus 2023
 
Hier is de nutteloze informatiebron van Pegasus weer.
Zelfs in het buitenland wordt mijn rubriek gelezen.
Er waren op deze 22e augustus 11 leden en dat is het narrengetal en ging 1 nar naar huis en onze Vaak Zonnige VZ, net terug uit Spanje wist fier vier vluggeraars bijeen te brengen en zes langzame schakers.
Vooraf wilde Arthur Hugo op een plateau plaatsen als hovenier maar Luirink is gewoon tuinman en die eenvoud siert hem en Ritsma draaide er niet om heen om met Hugo te gaan spelen en Arthur kwam als jochie, nou ja, als jonge AOW er zich aanmelden maar is al flink sterker geworden. Velen zaten waarschijnlijk nog naar allerhande sport te kijken zoals voetbal, hockey (een stokje voorsteken), hardlopen, kogelvangen, speerverwerpen en wat er al niet meer was en Maurits van der Meer speelde tegen Muiser want Maurits kon na wat massages gelukkig weer lopen en wil nog weer eens simultaan geven want hij heeft hierbij veel ervaring opgedaan, zei hij. Nu nog één
loze avond maar roep iedereen op om alvast in te draaien.
 
15 augustus 2023
 
Na de schaaksimultaan waren er 16 schakers die wilden schaken en er waren 10 wilden voor het vluggeren en zo werden 64 paarden opgesteld maar hoe sommigen wild met de paarden omgaan en vooral bij de snelschakers gebeurt dat en Piet kon dat niet aanzien en gaat volgende keer langzaam schaken.
Tim volgt in de voetsporen van Solcer want hij gaf les aan Andreas want Hans krijgt een andere functie en nu probeert Tim als meester op te treden ?
Zelf werd ik gekoppeld aan Arthur en Ritsma is niet voor de poes maar ik wil hem ook niet honds behandelen en RA MIST winst door een foute boeking en ik was alert voor verlies en zo kwamen wij op remise uit.
Maarten is met vakantie in Spanje terecht gekomen voor stierenvechten of om de Spaanse damesvoetbalwedstrijd te beleven in Spanje ? Zo zitten Tatiana in Rustland en Ronald in Frankrijk, Michele in Italië  en Maurits in het 1000 merenland na de zware beproeving ?
Vroeger kreeg je kaarten van vakantiegangers maar tegenwoordig is dat te duur en je bent al bijna 14 dagen thuis eer de kaarten er zijn want er is een tekort aan bezorgers en ik bezorg jullie hoofdpijn met mijn verhalen maar dat kunnen jullie verhalen op de club, tenminste als Hans benoemd wordt. 
 
8 augustus 2023 - Simultaan
 
Het werd meer en meer duidelijk dat Maurits van der Meer simultaan wilde geven, ja, als wilde kampioen
van het seizoen 2022/2023 en er waren 20 vrolijke kandidaten om 20.00 uur maar even na achten kwam Andreas als kers op de taart zich aanmelden.
Bart Stam was er voor foto`s en verdween weer.
Versterkt met cola zero ging Maurits bij mij van start als erelid.
De zoon van Tim was ook meegekomen en zorgde voor het eerste verlies van Maurits die een loper voorsprong nam voor een pion en later met schaak Maurits koning op hol deed slaan en om half tien was de eerste nederlaag voor Maurits een feit en zoon Paul werd meteen naar huis gestuurd want hij moest op tijd thuis zijn van zijn moeder denk ik.
Om 10 uur kwam de eerste remise tot stand en ik was de tweede begenadigde remisant. Naast mij zat  A. R. en getroffen door loper verlies, net of je in je lies getroffen wordt, loopt dan mank en strompelt door en links van mij zat P. A. en die zat naar adem te happen in een moeilijk gebrachte stelling. Het eindresultaat was 6 maal winst, zeven maal verlies en acht remises hetgeen een prachtig resultaat is en als amateur stond hij er wel professioneel bij, bravo, bravissimo !
Inmiddels heeft Ferry een heftige operatie doorstaan en hij is van ijzer, zit in zijn naam, fe en wensen hem een spoedig herstel toe.
Straks gaan we met dubbele namen de competitie in met tweemaal Hans, Henk,Michel,Willem, Paul en Piet wordt Peter want in november moet de naam Piet weer aangepast worden. Ik kan jullie verklappen dat Paul Oostheim ook weer actief wordt.
Maarten kwam vorige week een oliesjeik tegen en met de charme van Florine wisten zij hem tot lid te maken van Pegasus want hij kan lullen als Brugman
en hij zou veel geld steken in onze club en stewardes Anouska den Boer zou de sjeik wekelijks begeleiden op zijn vlucht en toen werd ik helaas wakker. 
 
1 augustus 2023
 
Vermeldenswaard is dat wij dinsdagavond doorgeefschaak hebben gespeeld. Hans Solcer stelde het voor en Maurits was er meteen voor maar er moeten minstens vier deelnemers zijn en Marijn vond dat ook een uitdaging en daar er geen vierde kandidaat was heb ik meegedaan. Ooit had ik dat in het S&O gebouw gespeeld met Paul Oostheim en wij werden eerste. Nu was ik teamgenoot van Maurits en werden weer eerste. Nu ging het meer voor deze vorm van schaken en dat is het herhalen waard. De uitleg is dat je geslagen stukken die je aan je buurman geeft en die mag die stukken weer inzetten en omgekeerd maar dan mag je geen zet doen. Dit is weer eens een andere uitdaging. 
Nu geeft Maurits a.s. dinsdag simultaan en dat is voor hem weer een uitdaging.
Zo wordt er veel variatie gecreëerd deze zomer.
Hoewel wij niet kwartetten, hebben wij nog een kwartet avonden voordat de wintercompetitie begint.
 
25 juli 2023
 
Vroeger had je een rubriek in de Panorama: Wie lacht niet die de mens beziet en daarvandaan komen mijn spinsels zoals Tim dat op de website gezet heeft en vroeger hadden wij de Gazet onder begeleiding van Paul Oostheim doch er ist leider heimlich umgezogen, südlich.
Onze T.T. (Trouwe Tim) is er weer regelmatig en heeft niets met Assen te maken hoewel aan zijn fiets dus maar ten tweede is van Langen ook weer terug en is OM OREN FRIS te houden van Jaaren wat meer afwezig, niet om pot te verteren want die is van de klaverjasvereniging schoppen negen, MITS RA  (Register Accountant) Arthur de administratie wilde waarnemen. Koud lid van Pegasus doet hij dat met een warm hart en boxt hij zich hier wel doorheen, heeft vroeger ook op boxles gezeten dacht ik gehoord te hebben.
Ook onze NED. OBER Lucas is weer aanwezig om de indeling voor snelschakers te doen, hij was even Am Wolfgangsee im Weissen Rössl om wijsheid op te doen ? Het heeft ook met paarden te maken en nu is hij er weer om in delen in te delen, een deel vluggeren en een deel langzaam.
IM REUS Paul mocht het opnemen tegen Maarten Langen en die moest handen en voeten gebruiken om ten voeten uit weerstand te bieden.
Zelf speelde ik tegen bergreus Moreno en ditmaal kwam ik in een dal maar hij was variabele openingen aan het uitproberen en na drie rondes had ik een een andere opstelling bedacht ( voor winst ) en dat lukte maar niet om het nog eens te proberen want het was een beren opening.
Zo was het weer een leuke schaakavond met weer (of geen weer, af en toe regen) andere deelnemers, het is altijd spannend wie er komen.
 
18 juli 2023
 
Gelukkig is het minder warm
En al zitten wij niet arm aan arm 
Maar wij zitten gezellig tegenover elkaar te loeren
Hoe wij onze tegenstander naar een nederlaag voeren
Een nederlaag is weliswaar minder waard
Want het gaat om des keizers baard
En het plezier van schaken is net als schrijven
Om met elkaar regelmatig in contact te blijven
Dit is weer poëzie van dichter en schrijver
De niet aflatende inzet van Dr. ijver
 
Deze avond waren er een dozijn deelnemers waarvan een half dozijn vluggeraars en een half dozijn LP ers.
Mijn partijen met Moreno eindigde in een 1-1 stand
Bij Arthur tegen Tim werd het remise en Paul wist onze Pegasus kampioen te verslaan, ach, een ander mag ook weleens winnen, maar misschien hoe ouder hoe wijzer.
Ik schaakte nog een partij tegen nieuwkomer Jack Souissa en ging met remise huiswaarts.
We misten wel de stem van Maarten maar Solcer deed het ook goed in zijn nieuwe aanstelling en hij stelt zich niet aan maar fijn dat hij regelmatig te zien is na zijn pensionering, hij is ook al zo lang lid en ook lang.
Met dank aan de lezers en tot de volgende keer.
 
11 juli 2023
 
Dinsdag 11 juli was weer een vrolijke schaakavond met 20 deelnemers en als gast was Max van der Lugt erbij.
Ook Bart Langen was erbij niet te verwarren met Stam, was hij omgewaaid in de storm of met vakantie ?
Ook waren er 2 nieuwelingen.Daarna werden wij in twee kampen verdeeld in een langzame groep of in een vluggertjes groep.
Zelf koos ik voor de AOW'er Arthur en daar de oude Muis-er voor een sterke speler koos mocht hij tegen Hans Solcer schaken. Ik dacht w.n. penningmeester Ritsma in te rekenen maar werd per seconde wijzer dat dat een misrekening werd maar na een boeiend gevecht geraakten wij in de remise. Uitslagen heb ik niet maar een weergave van een leuke avond.
 
27 juni 2023
 
Het was een bijzondere slotavond deze avond en als erelid had ik de eer om het aangeboden jubileumboek dat Wouter Simonis aanbood te trekken en ik maakte Marijn Demarteau gelukkig en als tweede Hans Solcer maar die had al een boek, dus een tweede bevestiging als rechthebbende.
Dan is er een wisseling van penningmeester aangekondigt en als voorstel werd Arthur Ritsma voorgesteld, een goede kandidaat want hij was directeur bij een bank en als je zijn naam omdraait is dat am(b)ts iR en Moreno is ook ambtenaar, mijn fantasie is weer aan de hol en Wouter heeft ook veel met administratie gedaan en zo kwamen zij remise overeen. Ook ontstond remise bij Hans Solcer en Rick van Kampen en Tatiana wist Piet van winst af te houden en schoven aan in de remise.
Zelf kroop ik in de huid van Solcer en gaf wat les aan Alex Bartelink die een avond schaak bij Pegasus wilde beleven aan de hand van Inno Wintgens en een interessante causeur was, hij had Inno op zijn vele vliegreizen ontmoet en hij was tevens een boek aan het schrijven en ik gaf hem één van mijn gedichten wat hij misschien in zijn boek gaat verwerken. Intussen wist Krijn Maurits de winst te ontfutselen maar dat was een toegift van Maurits denk ik. Marijn versloeg Prasat die afscheid nam en weer terug gaat naar zijn geboorteland. Intussen had Sandor Hans van Nieuwkerk over de knie gelegd en de verdediging van Hans was niet opgewassen tegen de Hongaarse aanvallen.  Zo was slimme Gerben Ed de Hartog de baas, maar Zeilinga moest alle zeilen bijzetten. Ons jongste lid, Onno wist bij verrassing Bart Stam om te leggen en dat was geen sinecure. Paul hielp Maarten aan een hopeloze stelling en moest tenslotte opgeven en Langen werd mank naar huis gestuurd. Joop komt er steeds meer in en wist William te verslaan en Schor wordt een bedreiging voor de top tien, bedoel ik en scoorde een punt. Deepesh wist de stelling van Pythagoras om zeep te helpen, nee, van Wim  Willemsen bedoel ik natuurlijk. Peter de Heer bleef heer en meester over onze tot het uiterste weerstand biedende leeuw Léon.
Jos Wester kon de aanvallen uit het oosten van Inno nog niet aan en verloor. Onze remise beheerder Michiel Haak bleef met 13 remises beheerder van de Pegasus stallen.    Het bijzondere is dat Ferry deze laatste avond door Hugo tot de enige remise gedwongen werd, enig toch!
 
20 juni 2023
 
Op deze voorlaatste ronde vond er een klein incident plaats, er ging een speler met een gebroken glas zijn tegenstander te lijf ? en de VZ en ik waren direct ter plaatse om erger te voorkomen. Vanwege privacy noemen wij geen namen maar Maarten en ik hebben de rommel opgeruimd en de avond is verder rustig verlopen op de spanningen van de wedstrijden na.
Twee kampioens achttallen brachten twee klokken op en die werden getoond.
Er was een record aantal remises en de remise stond vol met 7 stellen en Jos produceerde zijn tweede remise bij William die ook weer regelmatiger komt en de anderen waren Boris en Chris,John en Hugo, Maarten en Tim, Bart en Peter, Rick en Henk en Tatiana en Arthur waar  natuurlijk ook spanningen werden geconstateerd.
Inno versloeg taaie Marijn en het was of Marijn in de Rijn verdween. Wim wist weer de Delftse poort te slopen en Solcer deed dat met Michiel Haak. De Visa van Piet was verlopen en werd in Hedel geweigerd voor winst noch voor remise, de remise stond vol en retteketet Joop versloeg de oudere Ed. Onze Onno de jongste werd door onze nestor Paul upla verslagen.
Maarten sluit af als verhit paard maar de overige 27 leden gingen, denk ik, ook verhit naar huis.
 
13 juni 2023
 
Maurits van der Meer is clubkampioen geworden
Versloeg 15 clubleden aan evenveel borden
Vijf kon hij even niet aan
Die wisten hem te verslaan
En viermaal vanwege gelijke standen
Wisten zij in de remise te belanden
Wij begonnen de dinsdagavond niet verkeerd
Vanwege mijn verjaardag had ik getrakteerd
 
We begonnen met 12 partijen en Andreas en Geert waren het eerste klaar en zwart won waarna met wit
Hans van Nieuwkerk won want Piet gaf een stuk weg en werd daardoor van zijn stuk gebracht, ja Piet was aan het mastklimmen en gleed nu terug.
Sijbring had de kachel aangemaakt bij Onno en die verloor in de hitte van de strijd. Toen had Boris Rick al van een koude kermis naar huis gestuurd want in een onbedacht moment verloor van Kampen de controle en de partij. Hans Solcer vocht een verbeten strijd met ex kampioen John Spinhoven maar Hans koelde af na verlies. Wim Willemsen bezorgde Prasat een koude douche door verlies. Ook Deepesh en Inno voerden een verhitte strijd en Inno werd ijselijk verslagen.
Arthur Ritsma stookte het vuurtje op bij Moreno van Jaaren maar rondje na rondje kwam Arthur in de verkeerde baan terecht en werd terecht ijselijk terechtgesteld door Moreno. Omdat ik jarig was gaf Piet een stuk weg aan Hans van Nieuwkerk en dat werd een koude douche voor Avis. Joop Schor raakt steeds verhitter in de strijd maar werd door ons ijsblokje Maarten afgekoeld naar huis gestuurd en werd door Langen nog te licht bevonden en die hield zijn hoofd ook koel.
Doordat ik last kreeg van de hitte heb ik remise aangeboden aan William en hij accepteerde dat meteen.
Veel later kwamen er nog twee stellen de remise in en op spoor 2 kwamen de oud leden van Aastor, Léon en Hugo binnen rijden en op spoor 3 waren dat Maurits van der Meer en remise koning Michiel Haak, verhit van de strijd en naar ijsblokjes verlangend dacht ik gehoord te hebben.
Ditmaal heb ik Maarten niet overgeslagen, wel Tim maar die was er achteraf niet.
Gelukkig is men in Nieuw Vredeveld mijn geheugen nog aan het scherp houden.
 
6 juni 2023
 
Zelf moest/mocht ik tegen Moreno schaken en dacht hoe moet ik dat varkentje wassen, maar na het opruimen van de varkensstal stonden wij in een remise, fijne tegenstander.
Hans Solcer is met Henk Sijbring stuivertje aan het wisselen voor de tweede plaats en Hans wist Onno te verslaan en Henk bleef op remise steken bij Hugo, beiden pleegden hevig verzet en deelden het punt en  Chris en Michiel volgden ons voorbeeld.
Voorbeeldig volgden Willem van Delft en Deepesh en Rick van Kampen en Gerben deze puntendeling en als afsluiter rondom middernacht maakten Léon en Krijn het halve dozijn remises vol, wat een uithoudingsvermogen hebben deze mannen !
Maar voor die tijd wist Wouter Sandor zijn wil op te leggen en Simonis wist slinks een pion te winnen en later de partij. Bart nam twee pionnen in beslag bij Boris en Boris was niet meer in staat om de achterstand terug te winnen.
Ed had Hart(n)og medelijden met Tim en nam het punt mee naar Zuid-Oost. Inno Wintgens was al baas in de lucht over vrouwen en wilde die heerschappij tegen onze dame niet prijsgeven en nam de winst mee naar Bussum. Arthur behandelde Marijn als een mandarijn, pelde hem af en ging met winst naar huis. Jos verzette zich tot het uiterste tegen Wim maar kreeg geen loon naar werken maar een spannende partij. Misschien had Ferry zijn eerste remise kunnen bereiken maar het is bij hem de dood of de gladiolen en tegen Peter de Heer werd het de dood, ja, ons brekebeentje was niet potig genoeg deze avond. Passar Sawant was niet opgewassen tegen de inmiddels heldendaden vertonende Joop Schor.
Piet was na Solcer leraar om Roger thuis te doen geraken in het schaakland. Als klap op de vuurpijl werd Maurits PKer oftewel  clubkampioen van Pegasus want ook John Spinhoven kon het kampioenschap niet vertragen en kunnen ing achter zijn naam zetten want hij is ing op de 64 velden. Proficiat Maurits. Ik vergeet bijna te vermelden dat onze VZ Hans van Nieuwkerk versloeg, ja, de leeftijd slaat toe.
 
30 mei 2023
 
Je kunt ze op één hand tellen nu, nog vier rondes en dan zit het seizoen er weer op.
Onze TVM man is per boemeltje weer aangekomen en Tim zal thuis wel weer snel op snelheid liggen want dan ligt er weer werk te wachten maar als hij Hanneke mee terug genomen heeft is alles weer snel onder controle.
Voor Maarten gaat dat sneller na een week en heeft met Florine Florence bezocht , nog altijd een wens van haar dacht ik, zo wil ik met Gré nog een keer naar Grevenbach, zij heeft vroeger naast een beek gewoond, vandaar.
Een ronde van 13 partijen, mijn huisnummer en Maarten mocht Maurits proberen af te stoppen maar werd ten langen leste kort en klein gemaakt en ik volgde spoedig daarna en was tegen het geweld van Gerben niet opgewassen,ik begon goed maar leek in een veld van boobytrecks terecht gekomen. Jos Wester kon zijn prestatie van vorige week geen vervolg geven en Joop Schor was zijn dwarsligger.
Ferry, geboren voor Pegasus, wist zijn lidmaatschap bij onze club te verlengen en liet meteen zijn oerkracht zien om Solcer te verslaan en Hans was onder de indruk van het prachtige demonstratie bord en liet Hans Ferry winnen als eersteling, het kostte Hans wel de tweede plaats en die werd dankbaar overgenomen door de vorige kampioen Sijbring en diens titel aan het eind van zijn naam heeft toch invloed en zeker op Léon, niet dat van Hedel het punt kado deed. Deepresh gaf geen punt weg aan Tatiana en nam zelfs een pion van haar, und das TAAT INA weeh.
Bart wist bij Hugo een pion afhandig te maken en na een lange strijd te winnen. Sandor was jarig en trakteerde de leden op een drankje en Ed Hartog op de winst.
Paul Muiser, terug van weggeweest wist SUMIER gelijk zijn naam, van Nieuwkerk  met lege handen naar Aalsmeer te sturen en de beste stuurlui staan aan wal en dit raakt kant nog wal maar past bij mijn nonsens. Wim Willemsen kon ditmaal de onderdrukking van Wintgens niet aan, hij heeft ook het winst gen in zijn naam maar dat is geen garantie voor winst natuurlijk. G reet de verdediging van Michiel Haak uiteen maar de hooggeleerde Hiemstra kwam niet verder dan de remise, wel een bijzondere prestatie !
Tim kon de vakantie rust niet in een overwinning omzetten tegen de verbeten strijder Piet Avis die Mei winnend wilde afsluiten. Peter de Heer wist een heerlijke aanval van Boris van der Staat af te slaan om aan te tonen dat Peter in onze top mee kan doen.
Zo zijn de eerste drie plaatsen bezet door drie bezeten schakers n.l. van der Meer, Sijbring en Solcer.
 
23 mei 2023
 
Bij afwezigheid van Maarten, Lucas en Tim werden er nog 15 partijen gespeeld en er was een primeur want Jos Wester behaalde de eerste winst en liep trots als een pauw bij de andere partijen te kijken. Mor en o het ging fout bij van Jaaren tegen Rick van Kampen en Moreno was heel enig het enige aanwezige bestuurslid en dan geef je soms wat toe bij je tegenstander. Willem van Delft gaf niets toe bij Marijn Demarteau en kroop uit een dal, hij woont bij de duinen en daar vindt men ook hoogten en dalen en de zeelucht doet hem soms goed.
Toegevoegd na de aanmeldingen waren Deepesh en jeugdlid Liu en Deepesh won  ternauwernood.
Onze Queen Tatiana kwam ook even binnenwaaien en kwam, zag en overwon Prasat Sawart met overmacht. 
Schor is al aardig ingeburgerd bij Pegasus maar wist Wouter Simonis niet te overmeesteren, ja Wouter is zeer slim en kan iemand ook zeer doen. 
Twee boxers op de 64 velden die een moeilijk jaar hadden hielden elkaar op onbeslist, even ging Sandor onderuit en ook Cees kreeg een uppercut maar beiden stapten tevreden uit de ring.  Sijbr-ing in schaken? wist alwetend Boris te verslaan en hij was dus in staat hem het punt te ontfutselen en Henk is ook een beetje een goochelaar.
Léon  dacht als ik een paard in ruil voor een pion geef strooi ik Hans zand in de ogen maar REC(reant) LOS van zorgen trapte daar niet in en de meester overmeesterde van Hedel en A-vis en Haak, beiden bekend met vissen kwamen onaangedaan uit de misere en besloten tot remise. No no, niet groter moet de voorsprong van Maurits worden dacht Onno Gorter en na een heel spannende strijd werd dit duel ook remise, maar sluipt Maurits dichter naar de titel.
Hans van Nieuwkerk bestreed Krijn met verve want hij verkocht vroeger verf en ter Braake verzette zich tot het nachtelijk uur maar verloor op dit late uur. Een ander paar van het late uur waren Ed en Wim en beide paren hielden de opruimers lang vast in de Groenelaan.
Is Lucas den Boer de boer op of een akker aan het beplanten met rapen en wil dan straks rapen rapen.
 
9 mei 2023
 
Vorige week dinsdag was ik er niet want ik probeerde een plekje te veroveren langs de route in Engeland met mijn tentje maar dat lukte niet want op de vraag of ik Engelsman was zei ik nee en op de vraag of ik vluchteling was had ik ja moeten zeggen maar ik zei dat ik van chess club Pegasus kwam en toen werd ik teruggestuurd.
Nu de laatste externe en acht rondes geachte schakers en sommigen zijn al schaakmoe anderen schaakblind en sommigen beginnen net maar spektakel genoeg op de 64 velden. Er waren acht partijen voor de interne competitie
en Michiel Haak-te met losse steken in de stelling van Moreno en die raakte dodelijk verwond.
Onno greep van Nieuwkerk bij de keel en stuurde Hans met lege handen naar Aalsmeer. Arthur raakte gedeprimeerd van de aanvallen van Deepesh en verloor.
Cees van Klaveren werd KO geslagen door Willem van Delft toen hij zijn verdediging verwaarloosde.Maarten bezweek onder het gewicht van zwaargewicht Geert, misschien een bedankje voor de catering van onlangs. Wim Willemsen viste in op het eind in troebel
 water bij Piet Avis en kon net de remise niet halen.
Rick had te kampen met de taaiheid van Léon en die heeft taaiheid met tennis opgebouwd en vocht tot het laatst door, ook na een remiseaanbod van Rick. Tatiana kon Joop niet overmeesteren en kwam ook in de remise terecht.
Sandor mocht zich met Andréas en met mij vermaken, wij hadden n.l. vermakelijkheidsbelasting betaald.
 
PEGASUS 1- DE WACHTER 1
Een spannende laatste ronde en de teams hebben er een waar spektakel van gemaakt.
Als eerste ging Hans Solcer door de spanning onderuit tegen Sem Houben die had een banaan meegenomen en Hans werd de pisang dus 0-1.
Als tweede werd Bart met Stam en al omgelegd door Tarus Boguslavsky en werd de stand 0-2.
Daarna wist Boris van der Staat de achterstand te verkleinen tegen Koen Smetsers, die nog niet verloren had bij de Wachter en de stand werd 1-2.
Als vierde vierde Hugo winst op Jaap Rotte met slimme zetjes en bracht de stand in evenwicht. 2-2.Als vijfde sneuvelde Maurits van der Meer bij Jurian Eggelte, had hij te veel water gedronken en verdronk op deze manier ? Maurits stond redelijk maar het werd 2-3.
Lucas den Boer en David Keyzer voerden een zeer spannend theaterstuk op, iets van Agatha Christie stijl en Lucas ontsnapte aan verlies en het werd 2.5-3.5.
Als zevende partij eindigden Henk Sijbring en Peter Krijnen ook in remise 3-4.
De beslissing voor een een gelijk spel was de strijd tussen John Spinhoven en Albert Termeulen en de winst van John hing aan een zijden draadje maar voor John was het een kabel zo sterk en door winst werd het nipt 4-4.
Al was het voor de keizer zijn baard
Het aanzien was de moeite waard
Bravo mannen!
 
2 mei 2023
 
Van de week had ik een droom dat het bestuur voor elk ERELID LIEDERen wilde zingen maar Hans kwam niet naar Amstelveen en Paul wilde daar geen vrij voor nemen en ik zing elke veertien dagen nog in Nieuw-Vredeveld, dus dat verviel.
Twaalf leden, geachte lezers, vierden feest omdat ons tweede team eerste werd en dat is enig toch!
En zo waren er deze avond 12 partijen, ja, we werken graag per dozijn kennelijk maar dat is niet door het gros genomen hoor en er werd niet gegrossierd in overwinningen want er waren vier remises, t.w. bij Solcer- van der Meer, Luirink-de Heer, Simonis-van Willigen en Schor- van Klaveren.
Er waren acht die wit wegtrokken na verlies en dat waren Michiel na verlies bij Henk die er weer bij was deze avond en Maarten verloor de slag bij Hedel, een onberekenbare leeuw trouwens.Geert werd MORE s geleerd door van Jaaren. De weer actieve Sandor versloeg de tegenwerkende Wim. Ed versloeg Tante Burlutskaia (als je haar naam verdraaid krijg je een STIL KUB AURA) zij is een rustig type net als Lotte en leuk om in onze club te hebben bij al die houten dames.
Gerben komt veel Pieten tegen in het park en wist hoe hij Piet Avis moest vangen.Rick van Kampen was iets slimmer dan Onno en ging met de winst strijken. HOE REMT Michiel zijn tegenstander af voor winst, hij liet dat tegen Prasat Sawant zien.
Dan was er nog een Pegacup finale tussen Lucas den Boer en Boris van der Staat en Lucas won, hij was naar Zeeland geweest om zich voor te bereiden met als resultaat de Pegacup, hartelijk gefeliciteerd namens dichter en schrijver Dr. ijver en alias bedenkende namen.
 
25 april 2023
 
LPL oftewel Lieve Pegasus leden.
Na een mooie schaakavond maak ik mij een beetje zorgen omtrent het bestuur, kunnen zij de groei van de club aan ? Tim is voor weken naar Timboektoe en wordt gereset door Hanneke en Lucas is voor een week naar Zeeland en denkt daar al zomer te beleven?  Moreno van Jaaren is aan het rekenen of wij nog materiaal aan moeten schaffen of dat wij bij de café`s terug moeten halen want wij krijgen twee klokken van de bond vanwege kampioenschappen, eventueel kunnen wij daarbij gebruik maken van het autoverhuurbedrijf Avis maar Piet wil dan een bijrijder want zijn bijrijder Paul is ook met vakantie en die is naar verweggistan.
Dan hebben wij Maarten, die kan ijzer breken met zijn handen, maar geen spoorstaven natuurlijk.
Hij huldigde vooraf het tweede team en ik heb een tip voor hem om bij de volgende huldiging gladiolen te kopen want dat heeft drie voordelen, er zitten geen stekels aan met meer bloemen en het zijn gladde jongens die winnen.
Ik weet de naam van mr. X, hij had het erg warm in zijn tropische verpakking en zijn voornaam is Max, verder verklap ik niets.
Als eerste verloor Marijn Demarteau van Joop Schor-pioen althans zo leek hij om zeep gebracht te zijn met een angel.
Zelf speelde ik tegen Tatiana en zij zette meteen een scherpe aanval op maar ik won een kwaliteit en toen bood ik remise aan en dat was haar eerste remise tevens.
Het was een topavond wat de remises betreft, de remise stond vol met zes stellen en behalve Tatiana stond Maurits zijn eerste remise toe en verkreeg Jos een half puntje via Geert en voegden Haak en van Nieuwkerk, Léon en Boris en Michele en Wouter zich aan bij de remise. Michiel Haak is remisebaas
en wilt u meer over remises weten dan kunnen jullie bij hem terecht.
Arthur kreeg opdracht met winst thuis te komen en Willem kon dat niet verhinderen. Moreno met wit worstelde zich langs Wim Willemsen met winst. Ferry wist met fraai vuurwerk Maarten te verrassen door verblinding en een rookbom, leek het, in zijn stelling. Bart draaide Krijn dol in een ingewikkeld eindspel want Krijn leek een damcombinatie uit te willen voeren en dat liep fout af en volgende week vind de Pega Cupfinale plaats, er zijn nog enkele plaatsen over in de zaal en Wouter is daarbij denk ik scheidsrechter ? 

18 april 2023

Akirema-diuZ raan eitnakav tem neve si resiuM lauP
Oh, wat gebeurt er nu, ze zijn hier glasvezelkabels aan het leggen en die eerste zin wil er niet uit en staat up site down. Nu is ook Tim met vakantie naar Timboektoe en nam een boek toe, komt dan uitgelezen terug en nu neemt Lucas den Boer zijn taak waar, hij is ook een heer en heerlijk dat hij dat doet om jullie op de hoogte te houden van mijn onzinnige verhalen en als Lucas met vakantie gaat kan gnirbijS dat ook doen, ik doe dit in spiegelschrift want ik wil niet vooruitlopen op bestuurlijke zaken.
Allereerst bedank ik Lucas voor het mooie verslag op de website en de foto, groot applaus !
Nu hadden wij mister X op de club en midzomer komt mister IJ op het IJ een simultaan geven en in december sluiten zij af met mister Z als ik het goed begrepen heb.
Het was ook een avond van weerzien zo zagen wij rodnaS ondersteboven weer; althans ik was er ondersteboven van en bij afwezigheid van Muiser kwam Paul Oostheim uit Sweaterlake.
Mr X was niet Loek van Wely, daar was hij te klein voor maar groot genoeg om 29 partijen te spelen.
Daarbij stond hij zes remises toe en de krachtpatsers bij ons waren Gerben, Ginammi,Hugo,Léon,Moreno en Hans Solcer.
Bart Stam hield Mr. X het langste aan de praat, d.w.z. daarna werd er nog veel gepraat.
Mr. X moest af en toe even lucht happen en Eric Biemans (namens de bond zijn begeleider) schoot hem om 23.00  uur te hulp en die kon ook behoorlijk schieten en schoot mij omver en ik had een mooie aanval en hij probeerde mijn dame af te ruilen maar kon die steeds buiten schot houden tot ik door vermoeidheid een tweede stuk weggaf en stuk gespeeld naar huis ging. 

17 april 2023

Een uniek gebeuren in de geschiedenis van Pegasus n.l.  twee teams kampioen en promoveren dus.
Op het eerste bord zat Chris Kerkhoff  ff de Boom Harrie te slechten en aan bord twee wist de Leeuw van Hedel Admiraal Ron tot remise in te tomen. Op het derde bord wist Onno de Gorter per GROTE R evolutie Frank Steensma te overwinnen.
Zo wist Krijn ter B raake klappen uit te delen aan Alfred Fellekoop en winst te verzilveren aan het vierde bord.
Helaas verloor Maarten aan het vijfde bord door te snelle overmoed?
Michelle Ginammi deed aan het zesde bord door winst op Eugen Merkul dit verlies teniet.
Bord zeven en acht eindigden in de remise t. w. Deepesh Bakhru tegen Jos Hillebrand en Wim Willemsen tegen Hans Looman.
Zo eindigde het duel in 2.5-5.5 en werd Pegasus kampioen

Hartelijk gefeliciteerd mannen.

11 april 2023

Goed geteld zijn er nu nog tien rondes te gaan en er was weer een mooie opkomst.
Onze VZ bracht in zijn beste beschaafde bescheidenheid een hulde aan ons kampioensteam en was geïnspireerd door het operettelied: Dunkelrote Rosen met  een roos en een kleine fles prosecco, ja, hij kan lullen als Brugman en haalde alle mannen naar voren, alleen Bart-lehiem was thuis? Het is een bescheiden schaker en misschien was de huldiging teveel voor hem.
Daarna waren er spannende partijen met verrassende uitslagen.
Neem nou onze vrolijke vriend Krijn, hij had een pet opgezet met vissen en dacht misschien tegen Avis te mogen schaken maar dat werd een te zware Ferry die hem overzwom.Hugo komt ook op stoom en rekende Boris in, wiens rekenmachine even haperde. Maurits is ook niet af te stoppen en rijgt de ene tegenstander na de andere aan zijn zegekar, nu was Lucas zijn slachtoffer, die neemt vaak een stuk in zijn hand en lijkt zijn tegenstander fijn te willen knijpen.Solcer verkreeg twee doorgeschoven pionnen maar Henk Sijbring liet zich hierdoor niet afschrikken en de ene meester Henk overwon de andere meester Hans.
Onze gewichtige Geert wierp de andere gewichtige Huub uit de ring maar kreeg er geen enveloppe erbij. 
Ronald wist onze toernooi schaker
via een ingewikkelde toer te overmeesteren.
Ed (het sprekende paard van vroeger) wist Onno niet in een hinderlaag te lokken, althans de Gorter had hem door. Willem leek wel een notenkraker en kraakte de nog niet scorende Jos.
Hoet-me-`r voor een nederlaag moet Michiel gedacht hebben tijdens de strijd tegen Joop Schor die het hem moeilijk maakte  maar Michiel won toch nog.Jan van Willegen bleef nieuwkomer Prasat Sawart de baas.Tim zat met zijn hakken in het zand de aanvallen van Rick van Kampen te verdedigen maar Tim liet diepe sporen achter naar de afgrond.Onze staalharde Tatiana wist stalen Wim te overmeesteren en dat ging niet zonder moeite maar zij won twee pionnen en gaf er één terug om sluw haar derde winstpartij binnen te halen.
Er waren vier winstdelers t.w. John en Léon en
Maarten en Michiel Haak, voorzichtig gingen beide paren te werk en Haak hakte het tweede punt bij van Langen in twee wat wel tot een prestatie gerekend mag worden.
Léon deed dat met  een botte bijl John, zo leek dat even.
Veel succes voor het tweede voor maandagavond.

N.a.v. het kampioenschap van het eerste team (7 april):

Met negen man sterk werden jullie kampioen 

Terwijl andere clubs het met meerderen moesten doen.
Het hele team was in zijn sas
Zij promoveren naar de 1ste klas
John,Lucas,Bart en Maurits brachten het volle punt binnen
Twee remises en twee konden helaas niet winnen
En met onze dame en alle heren 
Willen wij dit geweldige team feliciteren
En misschien kunnen we dit een tweede maal doen
Want 18 april is ook het tweede wellicht kampioen
Ik juich natuurlijk niet al te vroeg
Maar een gelijk spel is reeds genoeg

4 april 2023

Onze VZ  opende met Vooruitlopende Zaken met Voor Zich sprekende zaken zoals schaken in P 60 en een externe op Vrijdag Zomaar aan het eind van de week tegen ENPS  en het eerste kan eventueel kampioen worden en Voor Zaterdag in de Bolder om een eventueel kampioenschap te vieren met oliebollen als ze winnen of met bitterballen als ze verliezen ?
Een verrassende ontmoeting had ik met Hans van Nieuwkerk en wij hadden in de vorige eeuw, in 1983, nog een speciale partij gespeeld en beiden hadden wij een winkel en ik had een schaakbord in de winkel en dan deden wij elke dag een zet en deze avond verloor ik.
Bor is baas gebleven over de overzet Ferry om een onverzettelijke nederlaag te bezorgen. Was Paul Muis-er deze avond niet in staat om de brullende Léon van Hedel te weerstaan, dus niet. Krijn van der Braak had last van afbraak in zijn partij tegen John en verloor. Tim timmerde hard in zijn partij tegen Michiel maar sloeg de plank mis en mag het volgende week op een nieuwe plank proberen.
Een zeldzame misslag was er voor Gerben tegen Wim Willemsen die als vanuit de struiken springend Zeilinga verraste.Zo werd ook Wouter verrast door AAN TI TA tovenaar denkend met toverkracht uiteindelijk verslagen werd door Burlutskaia.
Piet had te kampen met de aanvallen van Rick van Kampen en liep tegen een nederlaag aan.
Joop Schor wist Jos van Willigen een punt afhandig te maken. Peter de Heer werd heer en meester in de partij tegen Hans Solcer maar die behield de tweede plaats achter Maurits. Arthur bleef baas over nieuwkomer Prasan Sawant en de opgedane routine bij Pegasus bracht Ritsma de winst. Deepresh en Ed hielden het op remise en wat anderen (ook mij) niet is gelukt dat is dat Onno remise af wist te dwingen bij onze VZ Maarten en dat is extra vermelding waard en nu zijn er nog twee prominenten zonder remise resultaat t.w. Ferry en Maurits.

28 maart 2023

Onze VZ trekt Volle Zalen en zijn intro is al interessant en met een Vrolijke Zienswijze maakt hij de indeling bekend. Soms is het wie tegen wie en heb ik wit of zwart.
Deze avond waren er 37 deelnemers om ingedeeld te worden en één werd in tweeën gedeeld en Maarten speelde een dubbel en dat werd bijna een dubbeltje op zijn kant maar ik werd uiteindelijk aan de kant gezet.
Henk zette Lacas aan de kant, zo ook nieuwkomer Peter de Heer zette Maurits de voet dwars.
John was een dwarsligger voor good old Ferry, wiens pijnstillers uiteindelijk weer ingenomen moesten worden vanwege verlies. Hans Solcer bedwong Boris via de oppositie ? en trad als inquisitie op om Boris te elimineren. Onno de Gorter weerstond de aanvallen van onze leeuw Léon en liet hem in een TROG ER verdwijnen.
Van Jaaren zag sinds weken kans om in hocus pocus gebaar vier pionnen te laten verdwijnen bij de steeds witter wegtrekkende Tatiana.
Witte Wolken dacht Wim te zien bij Hiemstra maar Gerrit had ook anders voorspeld en GETERgd moest Wim verlies incasseren.
Tim had een muur opgebouwd om Hugo tegen te houden maar voor de kleine klimgeit was dit geen probleem om de winst naar zich toe te halen.
Voor Piet Avis was Deepesh geen probleem om winst te behalen, had Deepesh zijn visA vergeten ?
Een andere vissoort van klasse D elft bracht William om zeep met een soort zee-paardje ?
Jan van Willigen bracht koning Arthur om zeep op soortgelijke wijze en werd een punt wijzer.
Rick van Kampen had te kampen met teveel weerstand van Paul Muiser en verloor.Marijn ondervond dezelfde perikelen bij Michele na verbeten strijd.
De remise werd gevuld door drie T-ramstellen, zij werden gevormd door van Nieuwkerk-Gerben, Joop-Inno en Michiel-Krijn en zo was het weer een gevulde avond met verrassende uitslagen en degene die verslagen zijn wens ik succes in de volgende ronde.

21 maart 2023

Het bestuur is reuze blij
Er komen steeds nieuwe leden bij
Maar bij het regelmatig verschijnen 
Zijn er ook leden die niet wekelijks er zijn of verdwijnen
Maar ik stop met het dichten
Anders lezen jullie niet mijn berichten

Nadat onze Veel Zeggende VZ ons gepaard had konden wij aan de slag en velen gingen als een paardenslager tekeer want het eerste slachtoffer was Tim, die van oud paardenslager Solcer verloor. Zelf won ik van Ritsema  omdat hij struikelde over een toren. Hans van Nieuwkerk speelde remise tegen Rick van Kampen, beiden hadden te kampen met de winnende zet te vinden. Inno Wintgens had zijn sleutel vergeten en Piet had een loper extra en wist Wintgens zo op slot te gooien en Inno woont in het Gooi en was dat zijn ondergang ? Krijn zei no no tegen Onno en overtrof zichzelf met winst.

Onze leider Mao,bij ons als Mau bekend, heeft een rits van overwinningen geboekt maar gestuit werd door Ferry, die zijn poot stijf hield en Maurits zijn vierde nederlaag toebracht en dat is wat laag maar beide heren weten niet wat remise is, zij zullen er vast van op de hoogte zijn ! Ook Maarten heeft nog geen enkele remise toegelaten.Twee oud-leden van Aastor, Gerben en Léon gingen de strijd aan en de ex-voorzitter van Hedel won dit duel op hoog niveau. Joop Schor ging ten onder bij onze langspeelplaat Wim Willemsen, Wim wist net als Ed zijn tegenstander twee pionnen afhandig te maken.
Ed Hartog wist twee pionnen van Moreno afhandig te maken en die klap kwam van Jaaren niet meer te boven, het leek wel afpersing en Wim en Ed zijn handige jongens. Chris wist tweeverdiener (bij Pegasus en Zukertort) niet onder controle te krijgen en verloor.De enige vrouw Tatiana was enig in haar aanval tegen Paul maar zij heeft Muizer wel hoofdbrekens bezorgd want wat heeft zij gevochten voor een beter resultaat, ik kreeg er vocht van in mijn ogen.Ook een boeiende strijd was er tussen Henk en Bart, er werd flink afgeruild  en met kansen aan beide kanten maar de Feyenoord pet deed Henk niet afschrikken maar was een stimulans voor Sijbring om tot winst te komen.
Dan waren er twee Pegacup wedstrijden die tegelijkertijd gespeeld konden worden en voor Maarten werd den Boer een te zware opgave.
De wedstrijd tussen ROBUSte van der Staat en wat tengere Hugo Luirink liep uit op een dead heat en met vluggeren was Borus Hugo te snel af, de finale gaat tussen Borus en Lucas en wie krijgt wit en wie zwart ?

14 maart 2023

Vanavond was er weer een externe en dan is er weer een gezellige volle bak. Marijn zei vorige week wat ben jij een fantasierijke man, een sieraad voor de club, ja zei ik, ik heb veel fanta gedronken en zo is dat ontstaan. Hebben jullie dat nu ook, ik durf niet meer naar het buitenland, bang voor grensoverschrijdend gedrag en op club moet ik ook oppassen, men heeft nog geen bezwaren gevonden omdat we zowel mannen als dames aanraken op het bord, ja, anders moet men b.v. katten en honden als figuren gebruiken.
Er blijven maar nieuwe leden zich aanmelden en hedenavond was Peter de Heer die meteen lid werd en Henk Sijbring mocht hem testen en Henk zijn voorvader was ING in BRIJ Specialiteiten en later werd dat Sijbring en Peter wist Henk in toom te houden.

In een bizarre partij kwamen Michiel Haak en Rik van Kampen remise overeen, hadden zij last van de volle zaal ? Als tweede overwon Paul onze taai taai pop Wim en Wim heeft altijd een zwak voor onze nestor. Na een stevige partij tussen Arthur en mij besloten wij remise.
Boris sloeg het goede pad in tegen Maurits maar dacht op een gegeven moment EER `M die Maurits en liet de winst aan hem. NO ROEM was weggelegd voor van Jaaren in de strijd tegen ladder besteiger Tim, een bestuurlijke strijd En Tim stuurde beter.
Ronald Vonk kan aardig vissen maar na twee pionnen verlies viste Vonk achter het net bij Piet Avis.Nieuwkomer Joop Schor wist Willem met lege handen naar Beverwijk te sturen na een race om een dame maar de dame van Willem was zwakker. Lucas den Boer spitte in het geheugen van Hugo maar bezorgde hem een nederlaag na lang ploegen.
Bart Stam had slechts één remise toegestaan en Solcer had er meerdere maar kon niet voorkomen om Stam te verslaan noch om het remise te houden.
Wouter kwam onder druk te staan bij de weer aanwezige William Shakespeare, ach, Omtzigt natuurlijk (mijn geheugen is ook niet meer wat het was) en William won, kom je nu wat vaker ? Volgende week hebben wij een nieuwe lente en een nieuw geluid !
 
PEGASUS 2-FISCHER Z 3-5
 
Wat een ontgoocheling van ons tweede.
Traditiegetrouw was Maarten het eerste klaar maar in de negatieve vorm. Hij verloor van Adrie Schoorl die ruim meer elo`s had en de zwartspeler werd een zwartkijker.
Onno de Gorter had Adri van der Mark zijn stelling tot gort verwerkt via een dubbelpion en pion winst.
Daarna liet Chris Kerkhof Gerhard Reink op het kerkhof belanden met verlies.
Geert Hiemstra streed een heftig duel uit met Trijntje Hoogendam en Trijntje drong heftig op maar liep met haar koning in het midden in de val, boeiend om te zien en tevens het laatste punt voor Pegasus.
Wat later gingen Léon, Krijn, Deepresh en Michele de pottenbak in en werd het kampioenschap even in de ijskast gezet. Een wel verdiende overwinning voor Fischer Z maar reken toch op het kampioenschap met zoveel talent en een zwakkere tegenstander dan deze.

7 maart 2023

Druk, druk, druk op de club met een interne en een externe wedstrijd en dan mensen die een gezellige club zoeken en Maarten moet dan oplossingen zoeken om iedereen achter het schaakbord te krijgen en dat lukt hem bijna altijd maar er komen vaak mensen na achten en dan wordt het improviseren maar daar is hij een ster in.

Als eersten kwamen Wim en ik remise overeen en Wim met wit, viel aan en ik nam de aanval over maar Wim verdedigde zich goed en zo besloten wij remise en na ons volgden er meer remises en Arthur schreeuwde zich Schor (in gedempte toon) voor remise naar Joop en Joop stemde toe, hij had een pion meer maar dat was onvoldoende tegen een bankman en Joop deed het goed als huisschaker. Ook Inno en Ed hielden elkaar in evenwicht en de twee P`s, Paul en Piet en Paul had de pee in dat hij slecht gespeeld had, maar zo een chauffeur moet je toch belonen en dat vond Paul uiteindelijk ook na een gesprek met mij. Onno de Gorter wist de zich fel verzettende Michiel te veroveren, het leek of ER een TROG oprees en dat deed de Haak de das om. Tim-ta-tovenaar raakte zijn toverkracht kwijt deze avond tegen niet minder dan Chris, die zet je niet zomaar opzij zoals bleek en Motman kwam bleek uit de strijd. Ook Ronald verbleekte toen hij een toren weggaf tegen wedstrijdleider Wouter, het werd zo van torentje, torentje bussekruit en de partij was uit.
Maarten wilde het laatste klaar zijn tegen Rick van Kampen en kreeg van Langen te kampen met slaap en vocht zo tegen een nederlaag ? In ieder geval was er een opkikkertje van winst van het eerste team.
 
PEGASUS 1-ALMERE 1
 
Als eerste kwam dr. Hans remise aantekenen tegen Walder Hillen, de meeste stukken waren verruild en toen was er geen eer meer te halen en John Spinhoven speelde vlak remise tegen Kees Vlak en dat werd het enige punt voor Almere want Boris speelde als een dijk tegen Bert Jan van Dijk maar het ging niet vanzelf maar geen dijk te hoog voor van der Staat.Vlak na hem scoorde Maurits van der Meer die meer een meerval lijkt want hij lokt zijn tegenstanders in een val en Karin Tawfig werd verzwolgen. Hugo Luirink was actief bezig om Moshe Saamoocha om zeep te helpen en dat lukte als vijfde aankomende. Als zesde finishte Bart Stam door Johan Haspels een knock-out toe te dienen maar het was een ware worsteling.Lucas den Boer boerde goed om terrein voordeel te boeken tegen Johan Dielhof en dielen was er niet bij maar lang genieten van de schaaktijd.
Henk Sijbring zette Albert Kortrijk de voet dwars en gunde hem zelfs geen remise en zo waren Lucas en Henk de laatsten om Pegasus een 7-1 winst te bezorgen.
Bravo mannen !

28 februari 2023

Dat was weer een mooie avond en wat hebben wij toch een prachtige VZ (Vrolijke Zorgdeskundige), hij heeft natuurlijk ook bekwame medewerkers en er komt een onbekende mister X simultaan geven. Dan zijn er volop spannende weken in de externe competitie, wordt één van de teams kampioen of beide en haalt het bronzen team de beker, want er is kwaliteit genoeg. Intussen had ik als erelid de loting verricht van de laatste vier Pegacup specialisten.
Dan een spannende interne competitie waarin Lucas het eerste punt scoorde en den Boer gierde (van het lachen) toen hij Hans versloeg, die werd vergiftigd door de CO-2 uitstoot en moest opgeven (door braakneigingen ?)
De tweede opgever was Rick tegen Hugo, die komt weer in vorm (had vormpjes meegenomen). De derde winnaar was Bart die met een Feyenoord cap op Maurits versloeg en die zei dat driemaal scheepsrecht is en het verlies minder pijnlijk was omdat Solcer ook verloor.John timmerde Tim`s stelling in elkaar won weer om zijn saldo bij te werken.Boris gaf twee pionnen weg en baande de weg vrij voor winst op Paul, de bijna jongste tegen de nestor van de club.Als paardenliefhebber nam Maarten een paard in beslag van Tatiana en zij ging uiteindelijk hevig strijdend ten onder.Gerben wist de H-aak via een schot voor de boeg ten gronde te richten.Ed Hartog wist de Vonk te doven maar gemakkelijk ging dat niet, daar was een blusapparaat voor nodig.Bussumer Inno wist Beverwijker Willem ten gronde te richten in een onnavolgbare partij. Dan waren er nog drie imposante remises en wel Michele tegen Piet en Moreno tegen Geert en tegen de slaap vechtenden Wim en Arthur.

21 februari 2023

Er werd gestreden op twee fronten, intern en extern.

Totaal In Mineur ging ik naar Pegasus maar Tim had zijn afwezigheid gemeld vorige week.
Ik miste de lengte maar in breedte maakte Ichelle van de externe wedstrijd dat goed in de breedte.
Als eerste stak Vonk een paard van Moreno in de brand en met een paard minder ging van Jaaren ten onder, was hij up site down door de toeloop van nieuwe leden?
Werd Tatiana geïnspireerd door de twee dames van Amsterdam West? Zij wist met een ongebruikelijke opening Michiel Hoetmer om zeep te brengen en onze nieuwe telg deed van zich spreken, het zit in haar naam n.l. IK LUST ABARA (tegenstanders, in haar taal ) rauw.
Boris wist in een boeiend gevecht Wedstrijdleider Wouter te verslaan en even later moest Paul capituleren voor Dr. Solcer die gebruikmaakt van een zwakke zet en elke misstap afstraft.
Henk is in wederopstanding na een valse start en raakte niet verward in de Spinhoven en John moet even een stapje terug doen.Rik van Kampen had te kampen met de aanvallen van Maurits en kon hem niet klein krijgen.
Hugo had weer vleugeltjes en wist van Nieuwkerk te kloppen en Hans zijn stok was niet dreigend genoeg ( hij heeft altijd een stok achter de deur)
Piet wist Jos van zijn eerste winst af te houden maar de weerstand wordt sterker van Jos, het was een soort van onderwater worsteling.Arthur was niet bestand tegen het b(w)rede geweld van Ed Hartog.
 
PEGASUS 2-AMSTERDAM WEST 8 5-3.
Ik weet niet of het blijvend is maar Maarten  zorgde  weer voor de eerste winst op Eduard Waarsaegers en Onno Gorter volgde snel met winst op Marjolein Aarten, zij ging als gort tussen de maalstenen bij Onno. Daarna werd het lang wachten op de volgende punten en Chris Kerkhoff flikte het om Cees Flikweert tot overgave te dwingen na een gave partij.
Wim Willemsen nam doping met rode wijn en versloeg Maarten Zwartjes die zag het zwart of rood voor de ogen en gaf op, hij was al in een moeilijke dwangpositie gemanoeuvreerd.
Inmiddels hadden andere clubgenoten het moeilijk en Deepesh Bakhru ging ten onder bij Thijs Boon en Geert Hiemstra, heimelijk boog voor Jonathan Duerckheim.
Ook Michiel Haak kon niet meer op tegen de gewichtige dame Ichelle Dekker, die ook gewichtiger was in denkkracht. 4-3 was de stand en uiteindelijk ging Krijn al billenknijpend over de laatste oxer en bracht Pegasus de winst.
Wij waren zonder Sandor en Léon wat verzwakt en zij waren iets sterker in deze ontmoeting, maar proficiat heren ! Bij winst in de volgende ronde kan ons tweede kampioen worden.

14 februari 2023

Wat een mooie avond, lekker snel schaken zonder te noteren alleen de uitslagen werden genoteerd en winnaar bij herhaling werd John Spinhoven en om snel te zijn liep John een paar keer de halve marathon en Maarten en Henk kwamen als tweeden over de finish, dat betekent niet dat Spinhoven overal snel in is, hoewel zijn vrouw hem op snelheid traint. Trouwens wij hebben een snelle dame erbij gekregen en Tatiana Burlutskaia gaf enkele spelers het nakijken, zo snel was zij en wij zijn weer een koningin rijker na Lotte. Doet zij ook aan vrouwenvoetbal want zij heeft ook een paardenstaart. Nieuwkomer Bert Helsloot sloot de rij maar had de snelheid nog niet.

Eén remise was er bij het koppel Avis-Willemsen  en Willem was ook redelijk snel.
Zelf speelde ik tegen Paul Muiser op verzoek van de VZ en die wil ik niets weigeren en Paul is een gezellig lid, die wilde ik niet teleurstellen. Sorry voor de leden die ik niet genoemd heb, die komen volgende week misschien weer in het vizier.

7 februari 2023

Er waren nog twee wedstrijden voor de Pegacup t.w. Krijn -Hugo die door oud-cupfighter Hugo werd gewonnen en Huup Joosten en Maarten, die zich ook opwerpt tot cupfighter en won en nu maar hopen op een gunstige loting, wordt het de binnen of de buitenbaan.

Dat brengt mij meteen bij de strijd tussen Arthur Ritsma en Inno Wintgens die door oud hoogvlieger Inno gewonnen werd en Arthur zat hoog op bergen met vakantie maar dat werd een uitglijder voor Ritsma. Zelf had ik een uitglijder bij Onno, ik werd door koude bevangen en was zo weer thuis.Boris wist de status van van Nieuwkerk te doorbreken met een tweede nederlaag.Hans Solcer wist Gerben de struiken in te jagen met een nederlaag. De Haak patroon wist Paul Muiser zijn gangen te doorgronden en hem ten gronde te richten.Tim haalde een huzarenstukje uit door niemand minder dan van der Meer te verslaan, Tata Steel kracht.Cees wist werkelijk Wim Willemsen te verslaan, een oude van Klaveren N.O., de vroegere box kampioen ( voor de jongere generatie) Michiel Hoetmer wist via oostenwind Jos Wester te verslaan. Zes halfjes werden verdeeld of gedeeld, want gedeelde smart is halve smart, door Geert-Piet, Ron-Rick en Chris - Sijbring, zes taaie rakkers.
Anderen waren al carnaval aan het voorbereiden, want volgende week is er snel schaken en dat kost de hele avond, hoewel deelname niets kost.

31 januari 2023

Tata Steel is weer achter de rug met verrassende uitslagen.

Ook bij ons waren weer verrassende uitslagen, neem Boris die John uitschakelde voor de Pegacup en Lucas die de ongeslagen Bart elimineerde na een barrage, waarschijnlijk had den Boer naar Jumping Amsterdam gekeken en kwam goed over die dwarsbalk Stam.
Drie remisanten waren er t.w. Tim-Onno, Léon-Michiel en Gerben-Chris, beter remise als misère.
Tim had twee pionnen voor maar je kunt Onno achterste voren zetten, hoe Groter de kans op remise, het was wel schrikken voor beiden, denk ik. Bergen en een kerkhof dat ruikt naar  gelijkheid en zo kwamen  Gerben en Chris op remise uit.
Ook één Haak wist een briesende leeuw in bedwang te houden.
Krijn wist niet onder de druk van de leerkracht Hans Solcer uit te komen en Hans kroop cloSer naar plaats één en plaats één bleef stevig in handen van prins Maurits, zelfs Hans van Nieuwkerk onze nieuwe opkomende ster wist hem niet tot stilstand te brengen.
Wouter wist van wel willende Wim twee pionnen te arresteren en tot winst te komen, het recht van een scheidsrechter ?
Deepesh wist Marijn een loper afhandig te maken en ging met de winst aan de loop.
Inno was weer eens verrassend op komen draven en wist onze Jos net te verslaan na een lange partij.Maar-ten Langen leste wist Piet om zeep te brengen met badzeep volgens mij, een koude douche voor Piet.
Ronald zette mijn stelling in vuur en vlam en ik wilde de brandweer waarschuwen maar ik dacht, ik zit te schaken want hij deed mij denken aan een brandweerman die afgelopen jaar een brand in de tuin geblust had, een mens maakt rare dingen mee zo nu en dan, ook dus bij het schaken, denk aan ons brekebeentje Ferry.

24 januari 2023

Een aparte avond deze ronde, gelardeerd met Tata Steel gebeuren en met deelnemers van onze club.
Dan de strijd om de BB cup (Brigitte Bardot ?) Vorig jaar verloren wij de finale maar hopen hem dit jaar te bemachtigen. Nadat Onno de Gorter Joris de Groot had verslagen, zorgde voor 1-0. Krijn ter Braake stond een pion achter, maar in een moeilijk eindspel wist hij remise te bereiken tegen Marcel Duijm.Maarten had een voorsprong op Ruben Eusman maar diens koning stond ingekapseld en het werd remise. Tenslotte wist Michele Ginammi Frank van der Fluit te verslaan en de 3-1 winst binnen te halen.
Om te voorkomen dat het nachtwerk werd besloten de Hansensteden Aalsmeer en Amstelveen de remise in te gaan, de ene Hans zat in schildersbenodigdheden en de andere Hans in o.a. fotograferen en beider fotografisch geheugen bracht hen tot remise. 
De tweede remisanten waren Tim en Boris en Boris wilde winnen maar werd Tim-ide vanwege diens verworven aanval kunsten, toch wel de sterkers?
Daarvoor had Avis Laurent Edwards getest en in orde bevonden om lid te worden.
Henk Sijbring wist als oud kampioen, de onverzettelijke Vonk te doven en adspirant kampioen Michiel Haak werd door John verslagen die na zijn nederlagen de hoven Spin weer in werking stelde. Chris Kerkhoff's krachten werden overschaduwd door voorheen bij Caïssa gestaalde krachten van Bart Stam. De wel willende Wim overvleugelde Willem in het eindspel. Jos Wester verdapperde zich tegen Paul Muiser maar was nog niet opgewassen tegen Paul maar het was een mooie partij waarbij Ronald opmerkte dat hij ook de eerste tien partijen verloor toen hij lid werd. Zelf wist ik Marijn (genoemd naar Ma en grootvader Rijn ?) Demarteau te verslaan (heeft de achternaam met de watermarkt te maken?) Met wit hoopt hij mij de volgende keer te verslaan kreeg ik te verstaan.
Enkele kopstukken waren er niet, hoewel Geert niet ingedeeld was maar wel een worst versneed, ach het zal hem worst wezen.

17 januari 2023

Maurits van der Meer schijnt niet meer te stoppen te zijn op weg naar clubkampioen en versloeg onze parkbeheerder Gerben. Ik eer M maar overdrijf het niet, hij is mijn achterbuurman.
Stam-pend werd Ferry door Bart om zeep geholpen want Bart krijgt ook kampioensaspiraties nu John wat afgehaakt is door een nederlaag bij Lucas die door Bols geïnspireerd werd waar hij een bezoek had gebracht, tegenover het van Goghmuseum ?
Geert was bij Paul in de leer vanwege deelname aan Tata steel (vroeger zij altijd al tata i.p.v. dada)
Ronald Vonk is dol op ML kauwgom en wist  onze VZ M. L. fijn te kauwen.
Jos Wester werd door Gina (nee, dat was die filmster ) maar door Ginammi verslagen.
Rick van Kampen kampte met ongeoorloofd aanvallen en verloor van Boris.(één van onze toppers)
Verder waren er vier remise bezetters, zo van beter een half ei dan een lege dop en dat waren de volgende paren: Dr. Solcer- Kerkhof, Demarteau-Willemsen, Gorter-Sijbring en als verrassing Luirink-Avis, die net niet achter het net viste.

10 januari 2023

Onze koploper Maurits van der MEer is vastbesloten om clubkampioen te worden, hij regeert met harde hand, zijn vrouw doet wat sterkers in het eten en hij drinkt water uit de bron des wijsheids, hij staat een straatlengte voor maar woont in een korte straat en ondanks lang en hevig verzet moest Michiel zijn kracht ervaren, de haak sloeg los in het meer.
Henk Sijbring heeft zijn vorm even terug en versloeg Hugo. De steiger van Tim werd afgebroken door Lucas maar den Boer moest flink sleutelen aan de stelling.
John moest weer het onderspit delven tegen meester en dokter Hans Solcer. Het nouveau is dat het niveau in de club omhoog is gegaan. Ook Gerben Zeilinga  zeilde naar een overwinning op Boris, Gerben profiteert waarschijnlijk van de zachte winter, de bosgeuren verhelderen zijn geest. Arthur gaat met vakantie en zat hij met zijn gedachten reeds AM RIJN want hij werd verslagen door Marijn, hij dacht al aan Maart, want hij roert de staart, maar de echte staart is Jos en Wim zorgde dat Jos daar bleef, moed houden hoor ! De Vonk sloeg niet in der Muiser val, hij stond op scherp maar in de trukendoos van Ronald daar trapte Paul niet in. Piet Avis had een goede avond en trok vishandelaar? Simonis onder water.Rick van Kampen kreeg bij Weverling te kampen met ferry vrees (een vaarziekte ?) en hielp Ferry aan de derde plaats. Een huzarenstukje leverde Moreno, die in van Jaaren geleverde gevechten niet zo`n mooie overwinning boekte en bracht Onno zijn eerste nederlaag toe bij Pegasus, een feestje voor oud lid van de feestcommissie. Tenslotte brachten Willem en ik de enige remise in de uitslagenlijst en zo was het weer een geslaagde avond met winst van ons tweede team dat met 6-2 won.
 
PEGASUS 2-ESPION 3
 
Een wedstrijd met spannende momenten en de E spion was niet opgewassen tegen Pegasus spion.
Maarten gaf als wedstrijdleider het goede voorbeeld om als eerste de basis te leggen voor de latere overwinning door Mick Vaassen te verslaan. 1-0.
Deepesh Bakhru deed niet onder voor Maarten en versloeg Jan Koolstra. 2-0.
Geert Hiemstra voorspelde een goede uitslag en vroeg om een remise te accepteren van tegenstander Hans Looman hetgeen geaccepteerd werd. 2.5-0.5
Michele had een bijzondere partij en tegenstander Jos Hillebrandt die een pion liet oprukken tot de 7e rij en die was ondersteund door een toren en een loper en Michele`s koning stond vast op e8 maar Michele wist een pion te laten promoveren op d1 en toen was het gedaan met Jos. 3.5-0.5.
Het werd spannend en de druk op het overige kwartet  was groot want Sandor stond slecht en Krijn stond onder tijdsdruk en Léon stond overwegend maar Krijn ter Braake kwam in tijdnood maar bereikte remise tegen Eugen Merkel en was een eventueel gelijkspel bereikt. 4-1.
Onze brullende leeuw van Hedel liet Frank Steensma verstenen door verlies en Léon haalde de volle buit binnen en gaf Sandor Czudar lucht daar hij verloor van Ron Admiraal want die deed zijn naam eer aan om als Admiraal een punt te veroveren. 5-2.
Op bord één werd Harrie Boom  afgepeld door Chris Kerkhoff die al heel wat slachtoffers gemaakt heeft in dit competitiejaar en de einduitslag op 6-2 bracht.
Door deze uitslag staat Pegasus 2 nu bovenaan, houden zo, want jullie willen toch een klasse hoger.

3 januari 2023

Er waren 28 leden aanwezig om elkaar veel gezondheid en geluk in het nieuwe jaar te wensen, anderen zaten misschien nog in de olie-bollen velden. Enkelen speelden een geoliede partij bij anderen werd er stug verdedigd en een partij met glans werd opgevoerd bij Hans van Nieuwkerk en Ferry Weverling die door Hans werd gewonnen.

Ex jarige Michiel trakteerde vanwege zijn twaalfde lustrum, hoewel er geen rum was mocht iedereen een drankje nemen en heel sneu ontnam Hans Solcer hem de winst, onze ex hoogvlieger is niet onfeilbaar maar deze avond wel.
De eerste overwinning kwam uit het brein van Bart, onze tedere Hugo was niet opgewassen tegen zwaargewicht Stam.
In de strijd bij de M en M`s wist Maarten Marijn als een mandarijn te pellen maar Marijn kon daar mee leven.
Als derde wist Maurits John onderuit te halen om zo de koppositie te handhaven, het was of Maurits water bij de wijn deed bij Spinhoven. Achtervolger Boris kraakte schadammer Krijn maar kreeg het niet cadeau.
Rem is e, niet in de mode maar vroeger was dat misere maar toen er trams kwamen werd dat remise en Moreno met Wouter en Gerben met Rick maakten daar gebruik van en later voegden Ed en Léon zich daarbij, gepensioneerden zijn wat trager.
Lucas werd slachtoffer van de dadendrang van Huup en zijn kracht zit in of onder zijn pet, oorspronkelijk komt hij denk ik uit Petten maar hij is klaargestoomd bij de Amstel, velen worden bij Zukertort klaargestoomd voor zij bij ons komen spelen, vanwege een hardere leerschool denk ik.
DAN ROS ik er maar op los moet Czudar`s gedachte zijn geweest tegen de onverzettelijke Piet en wist hem uiteindelijk onder de tafel te krijgen. Tovenaar In Meesterlijke zetten deed niet minder dan Paul klem te zetten en van Motman is bergbeklimmer bij Pegasus geworden. Tenslotte leed Wim onder pressie van Deepesh en moest de winst aan hem laten. Begin goed, al goed voor de winnaars.

20 december 2022

De gong ging in de gang en ik ging met een gang naar de gong die in de gang ging en dat bleek een erfenis van Tim zijn vader en daar wij in het verleden ook gong wedstrijden hadden bedacht Tim om dat te herhalen en dat was weer eens wat anders. Er was een cadeautafel met snoeperijen voor de kerst met voor elk wat wils. Onno de Gorter won want die was gong bestendig en vlug en tweede werd Lucas. De vierde ronde bewerkte ik de gong en toen ging het tempo wat omhoog maar daardoor werd Onno de nummer één. Piet Avis had mooie afsluitende woorden op een geslaagde gong wedstrijd avond.
Op naar het oliebollen festijn.

13 december 2022

Het is wintertijd en tijd van verrassingen van het weer. In de vijftig jaar lidmaatschap zijn er drie externe wedstrijden niet doorgegaan, één vanwege gladheid, één vanwege sneeuw overlast en één vanwege een stroomstoring en er waren ook wat avonden dat de leden door gladheid niet konden komen en gisteravond was het koud maar er waren verwarmende partijen.

Paul ging teloor bij ons nieuwe lid Onno Gorter die als nieuwkomer een dame cadeau kreeg.Piet legde Arthur zijn wil op, het was een spannende partij. Willem werd door Marijn verrast en zelf wist ik uitzicht op winst te verzilveren bij Jos Wester.Onze wedstrijdleider van het eerste Wouter had zijn handen vol aan het team en aan Léon en Simonis moest met een nederlaag genoegen nemen.
IM T.van Motman had wonderolie ingenomen denk ik en speelde een wondere partij tegen Krijn die in remise eindigde en onze secretaris dichter naar de top 10 brengt.
Michiel Haak`s aspiratie voor clubkampioenschap eindigde deze avond bij het Kerkhoff bezoekje en Chris was verliezen ook even beu.Huub Joosten wist verliesvrij te blijven en versloeg onze taaie Gerben. Moreno wist niet tot winst te komen bij Cees en de twee taai-taai poppen brachten remise op de scorelijst, zo ook Geert tegen Sandor.
Al met al een gezellige avond.
 
PEGASUS 1- AMSTERDAM WEST 6
Via onze elo stand werd het een ole stemming met een royale winst en om te beginnen had Ferry nog wat goed te maken en overwon als eerste Steef van der Berg, de berg was ditmaal een heuvel. Als tweede overwon John Spinhoven Berg twee n.l. Henk van der Berg. De derde winst kwam via onze koploper Maurits die Wim Visser een kopje kleiner maakte, voor hem was het vissen in troebel water van van der Meer. Hans Solcer had ook nog wat goed te maken als professor en bond Cees Heynis aan zijn zegekar en zo stonden wij zegenrijk op een 4-0 voorsprong, een oude boef hoor die Hans als hij op toeren is. 5-0 ontstond door het jonge brein van Boris tegen Tony Hall. Henk Sijbring veroverde twee pionnen op Bert Dreef die minder op dreef was maar waarschijnlijk bij ons komt schaken want hij moet veel parkeergeld betalen in Amsterdam en zo werd het 6-0. Lucas wist een andere van de Berg te slechten en de score op 7-0 te brengen en als laatste wist Bart zijn partij op remise te houden, hij leek te gaan verliezen maar een kat in het nauw maakt rare sprongen en met remise werd de uitslag 7.5-0.5 en nu komen de zwaardere jongens.

6 december 2022

Sinterklaas was jarig en er waren ook suprises bij Pegasus. Eén surprise bij de PegaCup en dat was ons kreupele paard dat steigerend Gerben versloeg en er waren geen versnellingen bij bij de andere partijen, de volgende spelers haalden de laatste acht, Krijn, Hugo, Lucas, Boris, Bart, John, Huup en Maarten.

Tweemaal een surprise met een remise n.l. Tim en Henk en Arthur met Sandor, dit zijn toch bijzondere remises met bijzondere PK's. In de stadsderby gebruikte Léon de wapenstok en sloeg Geerts aanval behendig af. Ferry had last van een (dubbele?) Haak, zo liep de ferry averij op door een lage waterstand? Chris liet zich begraven door Maurits de koppensneller die zodoende de kop weer veroverde. Paul is uppercut bestendig en weerstond de links-rechtse combinatie van Cees van Klaveren. Jos Wester ging ten onder bij Onno de Gorter en Marijn Demarteau werd door haai Avis opgegeten, ja Piet heeft weer haaientanden. Zo won één witte schimmel en vijf zwarte pieten.

29 november 2022

Een spraakmakende ronde met een gedegen inleiding van onze VZ want er werd ook de loting verricht door een oud lid voor ronde twee van de Pegacup en één achterstallige partij kon doorgang vinden, die van oud Pegacup winnaar Wim van Delft en jonker Lucas den Boer.  Willem hield lang stand maar kwam uiteindelijk klem te zitten en dan is Lucas op zijn best. Zelf dacht ik Tim in de luren te leggen maar onze Technische Interne Meester maakte korte metten met Dr. ijver. Paul Muiser maakte gebruik van een fout van Michele en won eenvoudig en nu moest Paul op Piet wachten die een langdurige partij in remise zag eindigen bij Wim en Piet ging VIA Stormkering naar een veilige remise. Michiel Haak wist Boris (zonder pa Willem) op remise te houden, de wederopstanding van Haak. Nog een wederopstanding van Cees die Léon wist te vloeren. Vonk werd gedoofd door Zeilin-in-ga-ve vorm maar dat kostte Gerben wel hoofdbrekens. Hugo was deze avond niet opgewassen tegen Huub Joosten en ging ten onder in diens verdediging. Chris ondervond dat de in eb en vloed varende Ferry levensgevaarlijk is, zowel onverslaanbaar. Ook John was levensgevaarlijk en Rick van Kampen had te kampen met pionverlies en zijn eerste verliespartij. Henk Sijbring liet zijn tanden zien als clubkampioen en Sandor werd zijn ongewilde slachtoffer. Had Maarten nog een rekening te vereffenen met de Penningmeester, in ieder geval zal Moreno volgend jaar een op revanche beluste VZ tegenover zich krijgen.

22 november 2022

In ronde 10 werden vele leden gezien.
Een herplaatsing vindt dan plaats en voor de een is dat een vooruitgang en voor anderen een achteruitgang.
Aan de kop staat Maurits van der Meer en die stond al meer op kop en de tweede plek is voor oud kampioen Chris Kerkhoff en onze Ferry schommelt heen en weer tussen eb en vloed en is derde en Boris vierde  de vierde plaats net voor Kapitein Haak. De huidige kampioen moet weer zijn bergschoenen aantrekken om flink te klimmen.
Misschien kan hij een Haak gebruiken om een tip te geven want Prof. Dr. Solcer is ook wat geduikeld maar die richt zich op de externe wedstrijden.
Het wordt weer een spannende tijd.
De remise stond deze avond vol en er waren zes stellen t.w. Boris-Bart,Sandor-Paul,Léon-Michiel, Geert-Moreno,Tim-Hans v. N en Michele en Rick.
Hugo werd overvaren door Ferry en Maurits versloeg prof. Hans
Krijn ging ten onder bij de zich herstellende Henk.
Wim kreeg Ronald er niet onder (Franse inslag) en Wouter overmeesterde Arthur.
Jan van Willigen hielp Chris aan de tweede plaats om hem de winst te gunnen.
Onno de Gorter wist de opmars van Piet stop te zetten.
Zo was het een spannende avond zonder Maarten zijn voorwoord, zijn stem werd wel gemist.

15 november 2022

Met een 24 deelnemers gevulde zaal
gingen tegenstanders met elkaar aan de haal.
Sommigen zorgen voor een stunt
Anderen zijn blij met een half punt
Zo waren er twee delers t.w. Boris en John en Solcer en Huup en Huup dacht hup korte metten te maken met Hans want hij was terug van ziek geweest maar een dr. prof versla je niet zomaar en John had zijn handen vol aan Bor de wolf en kon hem niet van de eerste plaats verdringen.
Cees was het eerste klaar en Marijn speelde al voor Sinterklaas om hem zijn dame cadeau te doen waar hij later spijt van had.
Sijbrink dolf het onderspit bij Ferry  want Weverling spitte te diep naar Henk zijn zin en een kampioen wil iedereen verslaan, je staat nog wel op plaats 1 met een 0 helaas.
Paul streed dapper tegen Chris maar die nam revanche vanwege een nederlaag en daarna verdween de Muis-er in een kistje.
Het witte paard Maarten was toch te sterk voor zwarte piet Wim.
Omgekeerd zag Tim met ledeH ogen zijn winstkansen verdampen bij Léon en verloor.
Jan van Willegen kon niet omgaan met de Haak van Michiel en die was blij met weer een ouderwetse overwinning.Ook Krijn was op revanche belust van de nederlaag op maandag en Gerben werd zijn slachtoffer en die bleek ook niet de eerste de beste te zijn.
Piet (niet zwart) wist op zijn gemak een zwart paard afhandig te maken bij Jos Welter en dat was voldoende om er winst uit te halen AV is weer immens sterk aan het worden.Pik in het is winter dacht Ronald Vonk, het werd een brand die niet meer te blussen viel door Arthur, schaf brandwerende kleding aan.
Nomore olie op gieten van Nieuwkerk- gebouwen is de leus van van Jaaren geworden want in een onoverzichtelijke stelling ging Moreno ten onder.
 
DE RAADSHEER 2-PEGASUS 1   2.5-5.5
Nadat de eerste wedstrijd werd gewonnen zo werd ook de tweede wedstrijd gewonnen.
John Spinhoven had zijn avond niet en werd ingesponnen door Leon Haverkamp.
Ook Bart Romijn ging als een romijn tekeer tegen Maurits van de Mindere, eh, Meer en Maurits doet het intern beter maar er komen nog herkansingen.
Eén remise was er tussen Harmen van der PLoeg en Hugo Luirink en Hugo was niet lui maar Harmen ploegde en ploegde tot het remise werd.
Hans Radder was niet rad genoeg om Lucas den Boer af te stoppen en die ging met een zeis tekeer zodat er één stoppel overbleef en nul voor Hans.
Wim Postema had het moeilijk bij onze club kampioen Henk Sijbring en Wim ging de pottenbak in.
Rinus Koevoets probeerde met een koevoet de stelling van Hans Solcer te ondermijnen maar closer op de avond werd Rinus geklopt (met een klopboor?)  
Douwe-Jan Veltheer werd heerlijk verslagen door Boris van der Staat, St. a at al zijn stukken op . Aan bord 8 zat Ferry Weverling alle aanvallen van Pepijn Streng af te slaan en Ferry grenSt aan onverslaanbaarheid momenteel en zo werd het 2.5-5.5 voor Pegasus. Bravo !!!

8 november 2022

Wat een mooie en sensationele avond was dit, een avond met drie nieuwe kijkers (Wir steigen in die höh, bei uns seit ihr in sicherheit wie in der Wieg die Baby, und wenn ihr einmal oben seit dann gibt`s auch wieder Abi) uit Im Weissen Rössl en onze manege leider Maarten doet het goed, hij heeft een paardenhoofdstel aan de muur hangen, dacht ik en met onze nieuwe paarden, een manege vol, fantastisch toch! 

Dan 14 partijen voor de Pegacup, ik moet wel wat recht zetten want leraar Hans was ziek en er zitten heel wat leraren ziek thuis maar dat zal niet van lastige leerlingen zijn bij Hans ? Tim zou naar Hans Anders gaan want hij had mijn verhaal over het hoofd gezien en dat neem ik hem niet kwalijk want hij is met pensioen en dan kom je voor andere dingen te staan. Ik ben toen gaan zingen en dat vergde andere inspanning en vanavond was er een man van het concertgebouworkest, gaat hij de eerste viool spelen? RVS was weer terug uit La douce France en won meteen maar van Cees van KLaveren en Ronald wil in de top tien komen en het is geen roest vrij staal maar Ronald Vonk Sr. staalhard wel. De partij Chris-Boris leverde verlies op voor Chris en Boris had voordeel verkregen door twee pionnen te ruilen voor een paard en die voorsprong gaf Boris niet meer uit handen.

De Pegacup leverde spannende partijen op en ik verloor van Wim nadat hij een toren weg nam maar ik gaf ook mijn dame weg om die met list en bedrog terug te winnen maar Willemsen had de langste adem en won dus. Piet verloor in de kamp van Rick van Kampen. Jos Welter was geen weltergewicht en verloor van Krijn. Jan van Willegen was gewillig en nam remise aan van Ed Hartog maar won in het vluggeren. Michele wist onze Leeuw te overmeesteren en Léon mag het volgend seizoen opnieuw proberen, alle verliezers trouwens. Vader Langen gaf Arthur Ritsma klop en Arthur kwam net een rondje tekort. Twee oud Zukertorters streden tegen elkaar en gaven geen krimp maar Ferry moest uiteindelijk zijn meerdere erkennen bij Michiel Hoetmer terwijl Weverling wel op zijn hoede was. Moreno haakte alle moed bijeen om Michiel Haak te verslaan, probeerde Michiel de kas leeg te roven, dat kwam hem dan duur te staan. In een onduidelijke stelling wist Hans van Nieuwkerk na een goede timing Tim te verslaan, of Tim timide naar huis ging weet ik niet.

1 november 2022

Wat een opkomst, het was Allerheiligen vandaag en vele heiligen waren op de club en na halloween had iedereen denk behoefte aan schaken.
Ed Hartog had zelfgemaakte knisperige kroepoek meegenomen maar had voor mij een bittere nasmaak want hij versloeg mij en ik was niet de enige verliezer maar wel de eerste.
Henk Sijbring verloor van niemand minder dan van Hans Solcer, had hij niet de goede oppositie gekozen ?
Slimme John versloeg Sandor na inname van diens toren en sloot daarmee de toegang tot diens koning af en Spinhoven won.
Als vroegere verfverkoper leverde Hans van Nieuwkerk een matte verf aan Greet Dolman of hoe heet die weersvoorspeller ook al weer en Hans won met verve en glans na een donderbui?
Haakte Hugo verkeerd aan bij Michiel Haak? Het duel eindigde in de remise.Jos Wester moest zijn meerdere erkennen in Marijn en is niet de man van muziek maar zong de triomfmars uit Aïda toen hij gewonnen had.
Boris bond Ferry aan zijn zegekar en neemt de tweede plaats in en Weverling wordt naar de vierde plek verwezen.
Maurits van der Meer eet veel M en M`s en is daarmee nu lijstaanvoerder geworden.
Heb je wel gehoord van de zevende zeven, heb je wel gehoord van de zevende sprong bedacht Moreno toen hij verloor van Chris Kerkhoff die op het eind met dubbel Forte schaakt en een pion achterstand teniet deed, dappere Moreno !
Gerben geniet van de herfstpracht en dat geeft hem vleugels en overvleugelde Mr. Langen.
Cees bezorgde Piet een dubbelpion en bemoeilijkte Piets opmars en ving de A-vis.
Gsm kijker speelde Kiran in de kijker en deed hem de Das om.
Jan van Willegen deed Léon de das om en dan moet je van redelijk goede huize komen.
Nieuwkomer Rick van Kampen behaalde zijn derde overwinning ten koste van Arthur Ritsma.
De derde tweedelers waren de meesters van de remises Tim en Wim, zij behoren ook bij de categorie nachtbrakers. 
En zo was het weer een ouderwetse gezellige schaakavond.

25 oktober 2022

De loting voor de Pegacup vond plaats en voor de één een makkie bij anderen hoorde je een zucht.
Voor mij was de trekking voorbehouden maar vanwege bezoek uit Engeland was ik wat later en nu heeft Lucas dat op waardige wijze gedaan en Tim timmerde paar na paar op een lijst.
De namen komen op de website te staan.
Een mooie opkomst na de gedeeltelijke zonsverduistering en de meesten hebben dat bekeken en waren dus vroeg op de club.
Marijn Demarteau is niet onervaren maar Rick van Kampen was slagvaardiger.
Zelf was ik wat aan de vroege kant met een kado van een toren bij Maarten maar het was een offer dat verkeerd uitpakte en ik had Maarten bijna te pakken, hij trok even wit weg met wit maar na winst was er weer een blos op zijn wangen en hij dorst geen commentaar te geven in het voorwoord maar een verdiende overwinning voor ons hinkende paard.
Onze nieuweling Hans van Nieuwkerk wist Deepesh op een nederlaag te trakteren en hup Huub deed dat bij Sandor, zij stonden overwegend maar een nederlaag zit in een klein hoekje. Zo ook bij Piet en Willem en Avis is net een walvis die zo omhoog uit het schaakbord springt maar voorzichtigheid is de moeder van de porseleinkast en Boris bracht de wijze lessen van Professor Solcer in praktijk en wist de partij in balans te houden via oppositie ?
Ferry had wat kachelhoutjes bij zich een maakte de kachel aan bij Lucas, was hij ontevreden over de loting? Maar dat is toeval en ook toeval dat den Boer tegen een KO aan loopt. Ook Haak deelde uppercuts uit en Tim heeft wel een groot incasseringsvermogen maar ging tenslotte neer,
na tien tellen was hij er wel weer.
Cees van Klaveren was er gelukkig weer maar moest tegen zwaargewicht Ed en ging in de tweede ronde onderuit maar fijn dat je er weer kon zijn.Twee oud Zukertorters, Hugo en John kwamen uit de computer en deden niet voor elkaar onder met remise tot besluit.
Dan waren er nog drie laatbloeiers en Koning Henk werd door prins Maurits van der Meer als mindere neergezet met verlies. Krijn had zijn handen vol aan Wim Willemsen en wist hem klein te krijgen in de kleine uurtjes.
Geert haalde alle wijsheid uit zijn koppie maar kreeg kramp in zijn tenen van de lange zit en ging teloor bij Chris en dat was zijn zesde overwinning en denk dat hij voor een dozijn gaat.
 
AMSTERDAM WEST 8- PEGASUS 2  3-5.
Chris Kerkhoff is in bloedvorm momenteel en versloeg Cees Flikweert en is nu professor 2. Helaas was Sander Szudar uit vorm en moest zijn meerdere erkennen in Ichelle Dekker die de aanvallen van Sandor goed dekte. Krijn ter Braake deed Rob Adamson de das om en kleedde Amdamson geheel uit (figuurlijk dan wel). De Leeuw van Vlaanderen Léon van Hedel ontnam Marjolein Aarten winstkansen, het aart van het beestje om vrouwen te verslaan.
Jonathan Duerckheim wist Deepesh Bakhru bakzeil te laten halen. De ene Maarten is de andere Maarten niet en onze Maarten wist Maarten Zwartjes met zwart van het bord te vegen, de overwinning op mij dinsdag gaf het gevleugelde paard vleugels (op tijd zijn hoefijzer verwisseld). Twee mooie remises kwamen via Edward Waersegers en Michele Ginammi en Jan Looyen en onze taai-taaipop Wim Willemsen binnen en zo kwam de 3-5 winst tot stand.
In elo's is West de zwakste maar dat zegt niet altijd wat. Gefeliciteerd gevleugeld paard.

18 oktober 2022

Er waren twee remises te melden tussen Léon en Paul en Léon wilde optimaal van zijn contributie genieten en hield Muiser lang achter hun bord. Bij de strijd tussen Moreno en Gerben wist geen van beiden voordeel te behalen en dat was knap van Moreno, wiens vader vroeger stierenvechter was en daar heeft van Jaaren nog jaren temperament van in zijn bloed, anderzijds snuift Zeilinga eikenblad lucht op in de parken en dat werkt hallucinerend zegt men. Nieuweling Rick van Kampen wist Piet klein te krijgen, door ouderdom wordt hij ook al kleiner. Marijn Demarteau probeerde Ed Hartog klein te krijgen maar dat mislukte. Wim Willemsen ontsnapte aan een nederlaag, de onervarenheid van Jan van Wier hielp hem daarbij. Geert was net een beetje ? of veel te zwaar voor Arthur en zijn scooter bracht Hiem-stralend naar huis en zou Ria nog marsrepen in huis hebben? Nog een zwartspeler die wit uitkneep op het einde en Sandor proefde weer eens het zoet der overwinning bij Michiel Hoetmer, Czudar had nog geen les van Michiel gevolgd. Jos Wester zocht naar een pion die hij kwijt raakte bij Hans van Nieuwkerk maar vond die niet en verloor dus. Chris haalde overwinning nummer vijf binnen tegen Maarten en Maarten raad ik aan naar een hoefsmid te gaan voor nieuwe hoefijzers zolang je hinkt (op twee gedachten? ), het nachtwerk brengt geen schade dacht ik. Zo was het weer een boeiende avond.

PEGASUS 1-CAÏSSA 5.

Het werd een uitermate spannende wedstrijd die op het laatst beslist werd.
Boris van der Staat  behaalde remise bij zijn debuut in het eerste team tegen Mathijs Boonstra, beiden dopten hun eigen boontjes.
Hans Solcer wist met pijn en moeite remise te bereiken tegen Peter van der Vlis.1-1.
Lucas den Boer wist Menno Keuken de keuken uit te werken op een mooie sterke manier. 2-1.
Bart Stam plaatste een zwerfbom in de stelling van Feico Zwerver en bracht de stand op 3-1.
John Spinhoven woont aan een water en wist met alle macht Sarah Snoeck in zijn vangnet te krijgen en konden dus niet meer verliezen. 4-1.
Een half puntje scheidde ons van de winst maar dat ging niet zonder pijn en moeite en ik stelde drie noteerders aan omdat men de laatste 5 minuten niet meer hoeft te noteren.
Ferry Weverling verloor van Matthijs de Feber en Maurits van der Meer van Paul van Beukering die de beuk er in gooide voor een gelijk spel maar good old Hugo de Groot alias Luirink bracht met remise tegen Aleks Varnica de zege naar Pegasus met een benauwde score van 4.5-3.5 want in elo`s waren wij sterker.

11 oktober 2022

De avond van Jan Timman. Jan zijn voorvader was timmerman en toen zijn zoon dat niet werd werd het Timman. Het was in de tijd van de Jantjes van Fien de la Mar en zo kwam hij aan zijn voornaam en haar naam is nog steeds verbonden aan het theater De la Mar. Jan slankt wat af althans wat zijn stem betreft en blijft gewichtig voor de schaaksport en was voor enkelen moeilijk te verstaan maar desalniettemin een mooi boegbeeld voor een leerzame avond. Vooraf werden onze Griekse helden bekroond met applaus en Ferry had het gevoel van de mythologische figuur hippomenes (nervositeit) en van John heb ik het nog niet vernomen maar die had misschien het Atlas gevoel, in ieder geval hebben zij het niet slecht gedaan. In ieder geval een mooie avond en volgende week vindt de eerste externe wedstrijd plaats van het eerste team,tot dan.

4 oktober 2022

Wat een moeilijke avond voor de Ajax fans, eerst Ten Hag verliezen en toen Ajax, half Nederland lag wakker want toen ik even wakker was zag ik in vele huizen licht branden.

Dan zijn twee zestientallen met maar 1-0 nederlagen wat minder frustrerend.
Zelf was ik ziek en zie dan de uitslagen op teletekst van Maarten.
Lucas is de nieuwe koploper geworden door Hugo te verslaan en Maurits wist Boris pootje te lichten.
Sandor kon deze avond Jan van Willigen aan, was Jan gewillig? Henk wist Paul in de klem te krijgen, was het met kaasblokjes? Maarten voelde zich een hond met zeven staarten na winst op Michele.
Tim krijgt speciale voeding van Hanneke en weet overwinning na overwinning te boeken en lijkt wel een rijs-buro en is ook rijzig.
Chris vierde zijn vierde overwinning reeds en wie kan hem afstoppen? Arthur ging als een tweetrapsraket met tweemaal winst aan de haal tegen Jos Wester en Jos moet nog op gang komen.
Onze dammeester Krijn bereikte laat remise tegen Michiel en haalden maximaal hun contributiegeld er uit. De oud Zukertorters Wouter en nieuwkomer Hans van Nieuwkerk (familie van Chris Kerkhoff ?) behaalden ook remise allen iets eerder. Ik ken Hans al van vroeger en heb zijn vader nog gekend, wij kochten zoethout voor een cent, oh , dat is een lied van Sonneveld.

27 september 2022

Wij staan aan het begin van oktober en dan begint ook de externe competitie en daar wordt ook weer naar uitgekeken want er staan sterke teams te trappelen.

Er was weer een mooie opkomst met een paar verrassende uitslagen.
Geert beging een blunder tegen Wim en zag hij hem even niet zitten, want Willemsen loopt nog wel eens rond, maar Wim zag de winst wel en het was well done met Geert.
Willem beging een foutje tegen Arthur en Willem verloor. Henk en Lucas wisselden af met winstkansen en verlies maar het uiteindelijke resultaat was remise. Maurits kwam een pion achter tegen Ferry en Ferry ging als een speedboot tekeer en won van der Meer die kwam er niet meer aan te pas.
Ook de strijd tussen John en Krijn was een spektakelstuk met kansen aan beide zijden maar John overwon in deze partij en met stijl.
Sandor had licht voordeel tegen Michiel Haak maar het werd steeds donkerder met remise tot besluit en Michiel bleef zonder verlies.
Voor onze drukke VZ woog Léon een beetje te zwaar en moest Maarten een nederlaag toestaan op deze mooie nieuwe borden en stukken en de vermoeidheid van de vreugdevolle ontvangst en uitpakken zal van invloed geweest zijn.
Tim haalde een huzarenstukje uit om Deepesh te verslaan, had ook een soort huzaren pak aan en 
won een paard voor een pion en vierde de overwinning na sluitingstijd?!
Onze RVS, alias Ronald Vonk Sr. liep natuurlijk geen roestplekken op maar 3 pijnlijke pionnen tegen Chris en dat werd hem teveel en Ronald moet nog wennen aan de nieuwe borden.
Piet scoorde weer eens een halfje tegen Ed en dat was voor beiden een bevredigend resultaat.
Zo ook de remise bij Hugo en Boris en dit bracht Boris op kop en is nu het kop van jut geworden en zo was het weer een prachtige schaakavond.

20 september 2022

Om met de deur in huis te vallen, wat hebben wij toch een mooie website gekregen dankzij onze initiatiefnemers.
Een prachtige ingeblikte blik van de Bolder, dat doet mij als zanger denken aan het lied: Holder de bolder, wij hebben een koe op zolder,enz.
Bij Zukertort hebben wij ooit een koe in het speellokaal gehad in het oude dorp en ik ben nog de enige die dit navertellen kan. (Nostalgie)
Professor Hans doet mij denken aan het beeld De Denker, maar Solcer heeft toch een intelligenter hoofd. Het andere intelligente hoofd is van Lucas en twee maal intelligentie leverde remise op.
Daarvoor waren drie blunderende leden op rij en de eerste was ik tegen Tim en de tweede was Henk tegen Boris en de laatste blunder was van John tegen Ferry. Piet nam het op tegen een nieuw lid uit Uithoorn Jan van Willegen en die werkte als een ui met thoorn want Piet verloor maar zo doe je dat met nieuwkomers, die laat je winnen.
Hugo is van zoveel verenigingen lid waar hij veel wijsheid op doet en hij liep niet in de val van Paul Muiser, maar Paul heeft Hugo lang bezig gehouden voordat hij zich gewonnen gaf. Maarten had het extra druk met het schaakoff toernooi dat zijn voordeel teniet gedaan werd door extra afleiding en Michiel met zijn Haak de buit binnen haalde.
Krijn had de Dam tot Damloop gedaan (hij damt ook) en versloeg in de finale Léon.
Moreno wimpelde Wim af na pion winst en daarna heeft Wim nog tevergeefs geprobeerd remise te bereiken.
Omgekeerd trab-ant snelheden ontwikkelde Stam en onze Sandor maakte een verstappen achtige crash en verloor.
Ed ging teloor op het Kerkhoff van Chris en je moet van goede huize komen om hem te verslaan.Wouter moest handen en voeten gebruiken om Deepesh de remise in te sturen, Wouter is handig ten voeten uit en is een gediplomeerd scheidsrechter want na het wegvallen van Schaafsma hebben wij Wouter nog. D.w.z. dat wij ook schakers hebben die kundig genoeg zijn en ervaring hebben op dit gebied.

13 september 2022

De eerste ronde ging van start met 10 spannende partijen.

Als eerste dolf Krijn het bovenspit tegen de penningmeester die de kas goed op orde heeft maar met de schaakstukken ging dat minder.
Willem mocht een aspirant lid, Jos Wester, testen en van Delft nam na de elfde zet het heft in handen met winst .
Ik had zelf een hoge hoed op tegen Willemsen, want die gooit er nooit met de pet naar en na een boeiende partij besloten wij tot remise want Wim had geen vertrouwen in mijn loperzet.
De strijd tussen nummer drie en twee eindigde ook in remise want alle aanvalskracht van Lucas werd door Boris goed verdedigd.
De derde remise ontstond bij Michele Ginammi en Deepesh Bakhru, zij gaven elkaar niets toe.
Ferry ontsprong niet de dans van Hans en Hans overvleugelde Weverling in het eindspel.
Een klein foutje werd Sandor noodlottig tegen de van de hogeschool Zukertort afkomstige Hugo Luirink.
Maarten struikelde weer in de link opgezette val  van Paul Muiser, volgende keer ander lokvoer gebruiken of diens paarden onklaar maken ?
Bergen aanval kansen lagen ten grondslag in de strijd van Gerben tegen Tim en toen Tim in een dal geraakte was het gebeurd met Tim.
Chris Kerkhoff leidde Piet Avis langs duistere paden en na een Chris-telijke partij werd Piet toch slachtoffer maar mocht humaan overwinnaar Paul weer netjes thuisbrengen.

6 september 2022

Hallo VVVers (Vriendelijke Vindingrijke Vijanden en vijanden slaat uitsluitend op de 64 velden) Wat 22 voetballers presteren op één veld doen wij met z'n tweeën op 64 velden.
Zo zijn er weer wat veranderingen, neem nou dat wij niet meer in hoeven te loggen daarmee komt men tegemoet aan de logge mensen bij wie dat niet lukte en mijn rubriek Hersenspinsels is leuk bedacht.
Wat een mooie opkomst van de vergadering en een prachtige uitreiking van de bekers door Bart Stam, hij ging stampend door de porseleinkast van het verleden van de winnaars, via Noord Brabant, Groningen en Rusland waarvan de tweede plaats van de jongste telg een mooie plak opeiste.
In het verleden heb ik wel meegemaakt dat het punt Financiën meer dan een uur in beslag nam.
Het was een prettige vergadering .
Hulde voor het bestuur!