Ger z'n spinsels Seizoen 2021-2022

ronde 25 - 24 mei 2022

Wat een mooie finale onder toezicht van een kapitein en zijn luitenant, een finale uit de oude doos en het schilderij is onder bewaking natuurlijk naar ons clublokaal gebracht (of onnatuurlijk ?)
In ieder geval bezorgde het Lucas de cup en Henk krijgt een kleinere cup, beide gefeliciteerd.
Of de duvel ermee speelt, als ik aanwezig ben is het meestal oneven maar als ik er niet ben is het ook oneven en ik wist niet hoe laat ik aanwezig zou zijn en zo ging Moreno naar huis hoewel Romeo door zijn Julia (prinses Alexandra met open armen werd ontvangen !?) Moreno kon nu op zijn nieuwe aanwinst oefenen.
Toen ik de knopen van mijn jas los gemaakt had zag ik de ontknoping van het naderende einde van de competitie.Door de eindstrijd van de Pegacup wist Boris zich op de tweede plaats te nestelen door winst op Maurits van der Meer die nog onder de indruk verkeerde van ons feest ?
Ferry bracht Solcer zijn eerste nederlaag toe, Hans was net uit het luchtruim gedaald en de klap van de daling nog niet te boven gekomen.
Kiran had Arthur al met een nederlaag naar huis gestuurd en Piet ging net met winst de deur uit en kon hem nog net een prettige vakantieperiode toewensen, voorlopig zien wij hem even niet.
Geert was al verzoend met eventueel remise met Wim toen hij plotseling winst in het vizier kreeg, het gewicht van Geert Hiemstra bleek teveel voor Wim denk ik.
Léon wist Deepesh van winst af te houden om via een sluiproute diens koning te verschalken.
Ed Hartog had het geluk dat Willem uiteindelijk struikelde over wat? En Ed ging wat gelukkiger huiswaarts.
Cees wist de listigheid van Inno te omzeilen of omgekeerd en zo eindigde dit duel in de remise.Onze VZ  was nog onder de indruk van ons mooie feest en één moment van afleiding werd hem fataal bij de steeds sterker wordende Krijn of Maarten dacht winst cadeau te doen vanwege diens beslissende winst voor de Bronzen beker ?
Tim kwam al zittende steeds meer onder druk te staan bij Michiel en moest afhaken voor remise- kansen bij Haak en Michele bezorgde Wouter zijn tweede nederlaag, de secuur spelende Simonis
kreeg zijn visje niet op het droge tegen een Italiaanse verdediging.
Het einde van de competitie raakt in zicht en zou onze jongste met titel gaan strijken ?

ronde 24 - 17 mei 2022

Blijdschap en teleurstellingen liggen vlak naast elkaar in de sport dus ook bij het schaken.

Gisteravond had John het even moeilijk na verlies
tegen Henk Sijbring, dit lid komt uit het koude noorden en begint hier warm te lopen en John je kunt meedoen met de quiz 50-50 want zo is jouw score, ook 50-50 met vijf verlies en vijf maal winst en Krijn ter Braake doet hieraan ook mee, zij het dat Krijn extern speelde en daar tweemaal met succes scoorde.
Zelf verloor ik van onze vrolijke Ferry en wij hadden een mooie partij en Ferry heeft een tas bij zich waar de goede zetten uit komen.
Maurits is ook een apart geval, hij verliest extern maar wint intern en ditmaal van een sterkere speler n.l. Sandor.
W.W. alias winnende wandelaar Willemsen versloeg in een verloren positie onze de van slag zijnde Piet, ach meedoen is belangrijker dan winnen dat is ook mijn ervaring en wij zijn blij jou toch steeds te zien.
Ook Moreno had last van zaterdag feestdag en gaf een mooie stelling uit handen tegen Ed die ook weer eens het zoet der overwinning proefde, ach iedereen moet eens winnen op zijn tijd.
Zo gaf Willem zijn dame weg om Kiran Das aan een zege te helpen, Willem houd ook met velen rekening en ook Anne liet Cees van Klaveren met winst huiswaarts keren nadat hij  tegen een technisch K.O. aan liep. 
Omgekeerd ging onze KNOV er Ronald  In-no-time Wintgens verslaan nou ja, zij waren het laatste klaar want onze oud purser haal je niet zo snel uit de lucht maar op de landingsbaan ging Inno onderuit.
Dan waren er twee remisanten Gerben Zeilinga tegen Maarten Langen en dat werd ook een lange partij met halvering tenslotte.
Dan de partij Paul Muis er tegen een Mot man twee tot het uiterste verdedigen en Tim moest tegen 90-91 opboxen want Paul wordt 19 mei 91 jaar, het omgekeerde van zijn geboortedag en wij hebben drie leden gehad van boven de 90 dus nog even doorgaan.
Dan de felicitatie voor ons kwartet die wel wisten te winnen van Zwart op Wit met dit resultaat.
Boris tegen Alex Bogard daarbij wist van der Staat in een netelige positie remise te maken.
De partij van Léon van Hedel tegen Jim van der Valk Bouwman ging gelijk op en ook remise.
Krijn ter Braake werd onze joker en wist in een spannende partij winst te behalen tegen Joppe Bolderman, proficiat want hij haalde de finale binnenboord en het verlies van Michele Ginammi tegen Tim de Jonge was niet meer van belang.

ronde 23 - 10 mei 2022

Een aparte schaakavond deze 10e mei,een schaakavond met een rouwrand en 10 partijen, wat een opkomst !
Een externe wedstrijd met een protest en ik heb meer lawaaimakers extern meegemaakt. 
Een wedstrijd van de oudste speler, onze nestor tegen het oudste lid en de oudere had geen ontzag voor het oudste lid en na een spannende strijd ging ik ten onder, onrijp voor de top en daar wordt hevig gestreden en mede de externe veranderde weinig in de top, zei het vermeld dat Boris als eerste de tiende overwinning boekte op tot het uiterste vechtende leeuw Léon.
Wouter trad op als wedstrijdleider en trad ook op tegen Wim en zorgde voor beide partijen voor winst en extern verslag komt nog.
Maarten Haak-te maar Michiel gaf geen duimbreed toe, althans toen ik polshoogte nam en vernam later dat het remise was.William, ook weer enthousiast deelnemer, nam twee pionnen maar Arthur liet zich niet het kaas van het brood eten en wist als belegger een optie op remise te nemen (oud bankmedewerker).
Geert wist Piet tot een foute zet te verleiden met negatief resultaat voor Piet.
Willem wist Anne Leegstra met lege handen huiswaarts te sturen  maar Anne hoopt op de lange duur een keer te winnen.
Kiran Das wist Inno in een spannende partij de das om te doen en Inno vond Kiran een sterke speler, ja, er zijn gelukkig sterke spelers bij gekomen in dit seizoen.
Zo wist Huub Stapel (nee dat is een acteur) maar Joosten wist problemen voor Cees van Klaveren op te stapelen en wederom met de winst te strijken, hij bezat vroeger een wasserette met strijkinrichting dacht ik gehoord te hebben.
Tim wist voor de zesde maal winst te behalen op niet minder dan Depeesh Bakhru hem zijn tweede nederlaag te bezorgen, klasse hoor !
Van Jaaren probeerde een Vonk te doven maar die is doof voor verlies en sprak NO MORE verlies want ik wil remise koning worden en Moreno nam daar genoegen mee.

ronde 22 en extern - 3 mei 2022

Het wordt een spannende eindfase deze competitie.

Zou den Boer bij van der Meer verdrinken of wordt de ring van Sijbring knellend, Hans komt Closer en wat wordt der Staat van Boris ?!?! Door de externe is er geen verandering in de koppositie.
Degradatie is er niet.
Er waren weer 9 partijen en 8 voor de externe en spanning volop.
Zelf was ik bij een lezing van Erik Scherder en daar kwam aan de orde dat denksporten en stapjes meer op een dag van invloed is voor dementie en vanmorgen 4 mei was hij bij koffietijd, hersenen zitten ingewikkeld in elkaar.
Nu mijn waarnemingen toen ik binnenviel en ik had al die extra stapjes gedaan.
Er waren twee remises waarbij Michiel en Léon geen winst konden vinden en Tim met Geert na een tevreden partij vrede met remise hadden, ja, winst kwam niet uit de lengte of breedte maar Geert was nog slank vergeleken bij Cilia van der Kamp van de Raadsheer.
Huub maakte het Arthur zo lastig zodat Arthur bezweek, Huub oefent ook bij de Amstel en had dus een streepje voor.
Staat Boris eenmaal voor dan is hij moeilijk te verslaan en dat ondervond Maarten en Langen leidt een dubbel leven zo van intern, extern en onder en boven de wet en dat is wel wettelijk toegestaan neem b.v. op website 50+- jarig bestaan dat is ook wel dubbel.
Moreno en Wim maakten een feestje van hun partij en Moreno als VZ van de feestcommissie won feestelijk.Cees drukte Piet verder het moeras in, maar Piet treur niet want Scherder zegt bezig blijven met je hersenen en met lopen en dat doe je goed en meedoen is belangrijker dan winst.
Hetzelfde geldt ook voor Willem de veroveraar die ternauwernood door Inno aan zijn Naardense zegekar werd gebonden.
Dan Anne, onze vuurtoren in onze branding en hij had William nooit eerder gezien en die kwam, zag en overwon maar Anne blijft er toch vrolijk onder en vind onze club een gezellig uitje (een beetje zuur of toch wel zoet zuur).
Zoet zuur was er ook bij Paul Muiser veroorzaakt door Deepesh die een half dozijn overwinningen
vergaarde, dus wees op uw hoede.
Het laatste bericht van Henk Schaafsma,
hij heeft er een longontsteking bij gekregen naast het infarct en kan bijna niet praten en ligt in het AMC ziekenhuis.
 
PEGASUS 1-RAADSHEER 3
Onze scheidsrechter Wouter was afwezig en ik was wat later aanwezig maar was op tijd terug van een lezing.
Onze verzetshelden hebben hun vorig verlies geheel goed gemaakt door met 5.5-2.5 te winnen.
Toen ik binnen kwam liep ik tegen Maurits aan die Peter Voets onder de voet had gelopen. 1-0.
Hans Solcer was de tweede goedmaker van vorig verlies en nam Peter Bosschieter onder vuur want Hans is scherpschutter. 2-0.
Lucas was aan het schoffelen en vroeger had hij last met romijnen en Bart Romijn liet zich niet onderschoffelen zodat zij remise overeen kwamen. 2.5-0.5.
Bart Stam was te goedhartig voor Jeroen Goedhart en wist ook geen remise te bereiken. 2.5-1.5 en de anderen gingen stoïcijns verder om de zege binnen te halen en John wist de kachel aan te maken bij Menno Keuken en die kreeg een hard gekookt ei voor zijn kiezen.3.5-1.5.
Sandor had een zware kluif aan Cilia van der Kamp maar zij kwam tenslotte op de BBQ terecht
met een zucht en was de winst voor Pegasus een feit met 4.5-1.5.
Chris Kerkhoff liep in zeven sloten tegelijk, kreeg last van de tijd en Rob van Slooten sloot hun partij met winst af. 4.5-2.5.
Henk Sijbring heeft de smaak voor winst voor externe wedstrijden te pakken en zorgde voor de kers op de taart door niet minder dan Gerie Opgenhaffen te verslaan, well done gentlemen !!!

ronde 21 - 26 april 2022

Vanwege afwezigheid moet ik vandaag de verslagen van teletext afhalen en werd weer uitslagen met verrassingen gewaar.
Zo werd mij zowaar gewaar dat Maarten zijn z(w)evende overwinning boekte m.m.v. Léon en zweefde van geluk denk ik en dat Krijn ter Braak Michiel met winst aan de Haak, een soort tiebreak versloeg en Sandor Boris met paard en al op de steppen versloeg want Boris spande zijn paarden achter de wagen en dat was te gewaagd tegen Szudar.
Huup Joosten was ook weer van de partij en versloeg Inno.Ferry was voor Paul Muiser een schip te ver en werd door Ferry tot zinken gebracht.De dubbel forte van Chris Kerkhoff werkte niet tegen Wouter Simonis en een kardinaal verlies deed Chris de das om.
Twee taaie rakkers streden om winst en Tim boekte volgens mij tijd en ruimte en onze secretaris wist een met paal en perk een paal achter de wedstrijd neer te zetten.
Moreno moest nog een verliespartij goed maken en Piet werd zijn slachtoffer IET de P in OM OREN gewassen te worden door van Jaaren, keerden Piet en Paul met lege handen huiswaarts.
Toen de Vonk ging vlammen kwam Arthur Mastri gehavend uit de strijd, ja Ritsma had goed gespeeld maar Ron op drift !
Er zijn na de 21 ronden drie leden met acht overwinningen en twee met zeven en het einde van de competitie raakt in zicht dus spanning volop.

verslag extern en simultaan 19 april 2022

OOSTEN-TOREN 2- PEGASUS 1  4.5-3.5

Een kleine tegenvaller werd de uitslag.
De eerste drie borden waren in de mood en Lucas versloeg Joris Groot, Govert de With werd bij John aan de zegekar gebonden en Henk Sijbring versloeg Jamal Yuonas.
Chris kon de winst bij Bert Kaiser niet vinden en Solcer verloor uitzonderlijk, bij Paul van Sonderen en Bart had teveel elo`s tegenover hem bij Wim Moene en Gerard Driessen en Fred Bergen wisten resp. Maurits en Sandor te verslaan, misschien zijn twee avonden te zwaar geweest of moet men eerder remise overwegen ?
Er komen nog herkansingen maar zijn van onze concurrenten afhankelijk.
Dan de simultaan tegen Hans Böhm.
Er waren heel veel deelnemers en wel 30 man en een paardekop, Willem die toekeek.
Als eerste had Hans Anne te pakken en die zorgde voor hilariteit althans er werd gelachen bij die partij en ik was zijn tweede slachtoffer en gaf op omdat het dan nog later was geworden dan twee uur.
Als derde werd Schaafsma het slachtoffer en Henk gaf om dezelfde reden op als ik want Henk verzet zich vaak tot de late uurtjes in de competitie.
Toen kwamen twee remises tot stand en als eerste kreeg onze penningmeester remise aangeboden en daarna onze hoogvlieger Solcer. 
Daarna volgden nog acht remises en de remise liep vol en daarom gingen Weverling,Sijbring en van der Meer met het volle punt aan de haal.
Na dertig borden ben je wel afgebrand rond 2 uur en dat was ook een applaus waard.
Gelukkig hadden wij weer een tevreden paard in de remise met Maarten en vervolgens Ed,Paul,Lucas,Krijn,John,Léon en lest best Bart.
Ik heb de uitslagen van teletekst gehaald want ik lag al op één oor om twee uur.
Met dank voor de grote opkomst.

ronde 20 - 12 april 2022

Allereerst een compliment voor ons viertal voor de BB (Blinkende Beker veroveraars?) Bronzen (red).
Onder aanvoering van ons jongste lid Boris van der Staat, werd een stap gezet richting die beker m.m.v.
Léon van Hedel en Michele Ginammi die wonnen en Krijn ter Braake die zijn punt deelde en zij zitten nu bij de laatste vier.
Wat een schitterende ouderwetse schaakavond was dit met het laatste duel voor de vierde plek voor de halve finale en Ginammi hield remise tegen tandenknarsende Michiel om de winnende zet te vinden, helaas had Haak wit en alle zwart spelende schakers wonnen want in het vluggeren was Ginammi vlugger, voor het viertal had hij ook al gewonnen, een echte cupfighter.
Intern ging het er ook heet aan toe en de koplopers zijn koppen van Jut en wisselen regelmatig. 
Ik zit een beetje in de paassfeer.
Nu maakt Lucas weer aanspraak op de titel want John liet een pion verwijderen om ruimte te krijgen maar den Boer ging met eg en een ei de stelling in en ploegde naar de overwinning.
We hebben twee Henkes op club en vroeger had je Henkes jenever maar dit zijn geen jenever gebruikers, op club althans en dan de achternamen gebruiken want de initialen kan ook niet want dat is voor beiden HS en dat geeft vaak hoge snelheid aan en Sijbring liep deze avond vertraging op tegen Sandor die te middernacht pas opgaf.
Maurits was de ster tot deze avond maar Hans Solcer deed het licht bij hem doven en klom verder op de ranglijst en worstelde zich naar de derde plaats (een oud KLM er met klimcapaciteit).
Paul wilde Boris van verdere stijging op de ranglijst afhouden maar Boris is beresterk momenteel en dat werd een mislukte poging.
Maarten bezorgde Ferry een (paas)ei, nog een ei en je hebt een doosje van zes vol, Ferry !
Onze tennisser Léon sloeg een love game bij onze Wim(ledon kijker) en Wim slurpte een rauw ei want het verlies kwam rauw aan bij Willemsen.
Chris sloopte uit-ei-ndelijk de stelling met dubbele FF de stelling van Schaafsma en maakte een eind aan Henk`s remise droom.
Cees liet Arthur zijn paard sneuvelen en dat was sneu voor  Ritsma en Arthur vocht voor wat hij waard was maar zijn stelling werd steeds waardelozer met een ei op het eind.
Tim vierde zijn vierde overwinning op Piet die daarmee een vol rekje scoorde maar Piet toch 5 overwinningen tot nu toe behaalde.
Anne Leegstra had Inno leeg gespeeld maar Wintgens ging op het nippertje met winst naar huis het was een strijd met wisselende kansen, het waren 37 jaar Pegasus ervaring tegen die van nog geen jaar.
Bij Moreno werd het een uitsmijter bij Deepesh Bakru, zout en peper ontbraken bij van Jaaren.
Tenslotte was er weer één remise tussen Gerben en Krijn zij reden de Havenstraat in bij het Haarlemmermeerstation en waren eieren beu en zo was het weer een smaakmakende avond.

ronde 19 - 5 april 2022

Alweer een ronde verder en een verslaggever die een beetje in de war was en war =oorlog in Oekraïne want er waren geen uitgestelde partijen van de Pegacup, er werden twee partijen
uitgesteld.Eén is er deze avond gespeeld en er is nu nog één hangpartij.
Léon had een leesboek meegenomen voor liefhebbers met de titel: De Pegasus connectie voor geïnteresseerde lezers een thriller.
Wat een verrassingen in de competitie, ware aarden komen tevoorschijn hoewel alleen Gerben in de aarde werkt en Piet al schoffelend onder de aarde werkte, minder aardig maar wel een spannende partij en het werd een strijd van coke tegen spa, misschien moet er wat rum in Piet.
Als eerste bond Ferry Sandor aan zijn zegekar en als ons bruine beertje losgebroken is is hij niet te stoppen en als tweede ging Bart in de fout bij Michiel Haak, de H-aak overvoer de Stam reus.
Henk Schaafsma had last van Ge (Grote eland)ert, want hij is zo rond als een ert, bezorgde Henk een dubbelpion en daarlangs glipte Geert naar winst.
Al-up dacht Muiser en wist met pion verlies juist Léon te verslaan,per ongeluk want van Hedel heeft extern nog niets verloren en toont daar zijn ware jungle gedrag.
Van van der Meer horen wij nog meer want den Boer had gezaaid maar zijn oogst mislukte en moet misschien zonnebloemen zaaien en die olie in stelling brengen dat loopt wat gesmeerder !
Dan de man met de muzikaalste naam, heeft veel noten op zijn zang n.l. Sol, de hoge c en re en bezorgde Boris een dubbelpion maar omgekeerd ook maar Hans kan een heli besturen en stuurde op winst af met welk bestrijdingsmiddel ?
Ed liep tegen een op WO uter aan en Simonis op oorlogspad was niet af te stoppen Wouter is ook van vele markten thuis, heeft ook op de markt gestaan, de sportmarkt wel te verstaan.
Christoffel Kerkhoff ging met dubbel forte de
 Delft-se poort rammen en Willem was tegen deze kracht niet opgewassen hoewel hij niet van was was en behoorlijk tegenstand bood.Inno was uit zijn winterslaap ontwaakt en liet zijn oerkracht
op nieuwkomer Arthur botvieren die nog aan clubschaak moet wennen maar een mooie partij ten beste gaf.
Anne Leenstra was ook weer van de (langste) partij en speelde verdienstelijk doch Kiran Das ging met winst naar huis.
Onze vaak remiserende Vonk was afwezig en er hoort natuurlijk een remise per avond te zijn en daar zorgden Maarten en Wim voor en het was of Wim; Hands up, riep en Maarten inderdaad met zijn handen achter zijn hoofd hield en Wim twee pionnen pikte maar Maarten zet je niet zo gemakkelijk klem want dan moet je goede huize komen en zo kwam er toch een remise tot stand.
Tot In Minuten met spanning afwachten of Tim kwam hoorden wij dat hij verhinderd was en zo bleven er wat vragen voor hem open liggen.

ronde 18 en extern - 29 maart 2022

Zo, dat was een werk voor het bestuur,alle schaakklokken moesten een uur vooruit gezet worden maar alles stond weer klaar voor de aanstormende schakers en ondanks voetbal hadden wij een volle zaal met een speler uit Utrecht en nog een gastspeler.
Twee achtergestelde Pegacup wedstrijden n.l.
Gerben-Lucas en den Boer had gezaaid en heeft geoogst want Gerben had last van omgewaaide bomen.
Henk Sijbring, beheerder van de remise, had geoefend voor winst om de man van Hedel te verslaan.
In de interne competitie profiteerde Krijn van een blunder van Moreno door oververmoeidheid als voorzitter van de feestcommissie en dat assistent Geert met vakantie ging.
Kiran Das deed Cees van die boksers naam de das om en Michele versloeg onze A-vis met een nieuwe visvergunning.
Een strijd op leven en dood tussen John en Hans Solcer leverde Hans zijn zesde overwinning op en nadert Closer de top maar had wel een valse start.
Zelf bezorgde ik Maarten handenvol kopwerk en hij heeft op voetballen gezeten en is beter met koppen en denk dat hij de langste denk zet voor één zet in één partij gebruikt heeft om de remise haven te bereiken want ik had een kwaliteitswinst.
Bij Vonk-Willemsen spatten de vonken in het rond maar onze trambestuurders, kwamen weer in de remise terecht en als je ziet met welke verbetenheid dat gaat.
Onze gouddelver S-and-or kreeg vat op de stelling van Muiser en die wist zijn val niet te ontwijken.
Boris zette zijn zegereeks voort en vierde dat hij Ferry zijn vierde nederlaag toebracht en zelf op de derde plaats terecht kwam.
Ook Tim zit in de winning mood en bond Schaafsma aan zijn zegekar, vanwege zijn AOW leeftijd heeft hij een nieuwe zegekar gekocht en viert hij triomfen bij in en externe wedstrijden, hou vol Tim !!

Jullie onvermoeibare verslaggever heeft twee verslagen voor jullie.

RAADSHEER 4- PEGASUS 2 Uitslag 5-3.

Bij monopoly zouden we zeggen, een vergissing van de bank en iedere verliezer stort 10 euro in de jubileum kas of neem een kanskaart, flauwekul natuurlijk maar verlies werd het wel.

Bert Berghoeff ondervond de kracht van Boris van der Staat die winst behaalde.

Aan bord twee ging het mis bij Maarten tegen Pepijn Streng en dat kostte streng pijn bij van Langen die zich revancheerde in de volgende externe maar de bijna onverslaanbare Clemens Koster zorgde voor een punt aan onze zijde, die moet je ook niet met zijden handschoenen aanpakken.

Een vergissing van Michele Ginammi kostte hem de kop bij Willem Toutenhoofd.

Geert viste net achter het net bij Jeroen Visser, hij was net te laat met ophalen bij Visser.

Tim was in een wonderbaarlijke partij Rob Baas de baas en van Motman werd de mot in de kraag van deze Baas die een verkeerde beslissing nam.

Wim Willemsen kreeg gezeur van Egecan Cezur en miste de zet tot winst. 

VAS 5-PEGASUS 2. Uitslag 2.5-5.5.

Het verloop van de externe competitie ligt helemaal op zijn kop en zodoende was er afgelopen donderdag weer een externe en toen was ons team op volle oorlogssterkte.  Nu werd Boris van der Staat  onverwacht slachtoffer bij Shartanu Motiani, och als anderen maar winnen kun jij wel eens verliezen want Maarten van Langen had extra inspiratie op gedaan in onze partij en wist nu subiet de winst te vinden tegen Felix Lankester, ja, van ouderen kun je soms nog wat leren hoor ik wel eens zeggen.

Maurits van der Meer zorgde dat Bas de Haas het haasje werd in hun partij.

Clemens Koster was weer op zijn paasbest en deed weer een punt toevoegen aan zijn arsenaal tegen Gerton Sluis, nu is Clemens vroeger sluiswachter geweest dacht ik en dit was in zijn voordeel, maar ik kan het mis hebben.Krijn ter Braake komt op stoom in de externe en peuterde remise uit diens partij tegen Gaspard Hogof.

Hans Lammers kreeg een losgebroken leeuw tegenover zich want Léon was op winst gebrand en met gebrande noten versterkt hij zich dan.

Michele Ginammi was aangestoken door de winnende clubgenoten en genoot ook van winst tegen Frank Fikiaj.

Geert Hiemstra zat te schutteren tegen Filip Schutte en gaf de pijp aan Maarten na overleg met de teamcaptain althans zo voel ik dat en hij was zeer tevreden met deze uitslag na het debacle tegen de Raadsheer dus wederom een tevreden paard.

Uw op snelheid liggende verslaggever

 

ronde 17 - 22 maart 2022

Een schaakclub van over 50 jaren

Heeft veel leden kunnen vergaren
Zelfs een heel uitstekende geest
Is er al die jaren steeds geweest
En hoop dat wij er wel bij blijven varen
 
Ja, ik ben Gerardus de slimmerik
En begin vandaag met een limerick
Het is een rustige week, geen externe en geen Pegacup en Ajax uitgeschakeld.
Tim had zes avonden dienst gedraaid en was de zevende vrij ware het niet dat hij extern moest spelen bij de Raadsheer en nog 3 afwezige leden.
Bij ons waren spannende partijen en Gerben kon niet de opmars van Solcer voorkomen die uiteindelijk met winst naar huis keerde.
Piet is een beetje van slag en moest het volle punt aan Maarten laten, het zijn soms kleine denkfouten.
Een spannende partij was er tussen Boris en John, beiden gaven geen duimbreed toe en eindigde dit spannende duel in remise en behield Lucas de kop en lijkt het wel op inhalen verboden.
In het duel Wim-Ed ging het gelijk op tot Ed een loper weggaf en Wim won volgens zijn initialen W.W. en Cees van Klaveren heeft wat te weinig gespeeld en dat brak hem op tegen Henk Schaafsma, die weer zijn stok gebruikte om van zich af te slaan.
Maurits had een zware partij tegen Henk Sijbring kwam wat achter en liep tegen zijn eerste nederlaag aan.
Arthur Ritsma kon een veroverde pion niet verzilveren en Willem van Delft ging uiteindelijk met winst huiswaarts.Ongekend spannend was de winst van Ronald op Krijn, vader Vonk was vaak verrassend maar heeft een sterkere Vonk achter gelaten, waar hij de kracht en tijd tijdelijk vandaan haalt want als je denkt dat hij verliest dan wint hij, hij schaakt tot middernacht en daar ligt zijn kracht denk ik.
Omdat ik vrij rondliep kon ik tegen een aspirine lid, nee, aspirant lid verwelkomen (ik had net een aspirine ingenomen) en deze jongeman komt misschien bij ons schaken en is ook een sterke schaker ook Sandor ondervond dat, hij was ook verlaat deze avond.
L(eden) M(et) J(onge ) B(enen) zijn het kwartet koplopers momenteel.

ronde 16 en Extern 1e team - 15 maart 2022

Er was weer een externe en enkele winterslapers kwamen weer in actie en onze enige echte gediplomeerde wedstrijdleider Schaafsma was hiervoor teruggekomen uit Portugal maar Maarten gaf de voorkeur aan mij.

Vroeger ben ik ook vaak WL geweest en twee extreme gevallen vertel ik hierbij, bij de tegenstander was iemand die sloeg gewoon hard op de klok zodat ik hem maande om normaal de klok in te drukken of een sanctie met verlies.
Een andere speler van ons wilde naar de WC gaan maar had nog maar twee minuten op de klok, toen ik hem daarop attendeerde ging hij snel weer op zijn plaats zitten en won en Pegasus won de wedstrijd.
Vroeger waren er 40 zetten in twee uur p.p. en werd er nog afgebroken en moest je weer terugkomen en moest je een zet afgegeven die in een envelop gedaan werd en werden de uitslagen per post verstuurd, nu gaat dat allemaal snel en de uitslag staat al op de website van de SGA.
Er was weer een mooie opkomst met acht partijen
en ik wil er niet achteloos over schrijven.
Kapitein Haak versloeg de boven hem staande Wim en wimpelde hem (niet) gemakkelijk af.
Tim vond zijn waterloo bij Krijn en timmerde er op los maar kreeg geen vat op diens aambeeld en Schaafsma wist de Vonk niet te blussen toen die eenmaal ontvlamde in het eindspel, het was een met een Portugees- Frans duel getint duel.
Bij Michele-Willem zat een Italiaans tintje en Willem kwam net een zet tekort om onze Italiaan mat te zetten want Ginammi was hem een zet voor.
Piet-Paulusma, oh nee, die is van het weer, maar Avis viel uiteindelijk ten slachtoffer bij Paul Muiser,
het was een soort verwurging van een vis door een octopus.
Persoonlijk kon ik mijn hoge stand niet waarmaken tegen professor van der Staat, hij is afgestudeerd nu en pa zat zijn ergernis bij Ajax te verdoen.
Bijna aan het eind van de avond vierde Maarten zijn vierde overwinning op de weerman lijkende naam die n.b. vier pionnen voor stond maar om politieke ? redenen de VZ liet winnen.
Anne Leenstra was niet opgewassen tegen nieuweling Arthur Ritsma en die nam net als Rintje toentertijd een rondje voorsprong.
 
Extern: Pegasus 1- Amsterdam West 6
Wij even als zij hadden een corona zieke.
Bart werd vervangen door Maurits en Lucas werd wnd team captain.
John zat aan bord 2 en behaalde de eerste winst tegen Henk van de Berg en die kwam gesloopt van de berg af. 1-0.
Als tweede kwam Hans Solcer een punt aanmelden kort erna en versloeg Roel Jan Duin.
Een half uur later meldde Maurits zich met winst tegen Bert Dreef, die gaf een paard winst weg en verloor van schrik van van der Meer die meer verrast keek van dit cadeau. 3-0.
Henk Sijbring volgde dit drietal want hij had nog wat goed te maken van verlies bij het viertal en won van Nanna Kingma. 4-0.
Kat in `t bakkie dacht ik maar toen begon een zenuwslopend anderhalf uur voor de wedstrijdleider en de teamgenoten.
Toen werd de partij Weverling- Kees Heijnis remise en was de volle winst een feit want zowel bij Lucas, Chris en Sandor leek verlies zich aan te kondigen maar Lucas overwon Hans Balhuizen maar Chris Kerkhoff tegen Pieter Venema zowel als Sandor verloor tegen André Marcus en werd de uitslag 5.5-2.5.
Uw wedstrijdleider Ger den Drijver.

ronde 15 en Pega-cup - 8 maart 2022

Iemand vroeg waarom ik niet deelneem aan feestboek, messenger en instagram (ik heb het liever per kilo) maar ik heb het druk genoeg en al die pesterijen en schermutselingen zoals
met die Kleine Lummel en Ha zes, zij is niet van zessen of zeven klaar, want zeven is ook zeuren en die opstandige moeder en zoon bij de Jumbo, wij hebben inmiddels mesvrije vesten besteld en die worden op 1 april geleverd.
Ronde 15 was weer druk bezet en er werd om de Pegacup gestreden en die uitslagen komen aan het einde, dus eerst de interne competitie en Hans Solcer was weer uit zijn winterslaap ontwaakt en maakte korte metten met één van onze zwaargewichten die G eert als hij wint maar nu na een looping uit het vliegtuig van Hans viel.
Maurits (wordt hij onze toekomstige prins bij Pegasus ?)  van der Meer versloeg in een ommezien Moreno die toch wel gezien mag worden als verzetsheld en die vertrok om troost te vinden bij Alexandra met een engelendrankje !?!? Van Jaaren kreeg nog uren les en uitleg over goede zetten van niet minder dan van van der Meer.
Henk Scheveningen, nee Schaafsma, net terug uit Portugal, gebruind en wel (daarom Scheveningen)
werd op de proef gesteld door de VZ en te licht bevonden.
Slecht ge-timed was Tim-Ed want Tim had op remise gehoopt maar Ed zorgde voor teveel problemen en Arthur Ritsma hield Boris lang onder druk maar toen Boris de druk vergroote ging koning Arthur onderuit.
Dan onze helden van de Pegacup, ook de verliezers zijn helden.
Er waren zes partijen met twee uitgestelde.
Twee partijen eindigden in remise en Paul gaf geen krimp tegen Depeeh maar met vluggeren was Depeeh net iets sneller ja, waar haar zit zit geen verstand zei mijn vader vaak, hij had ook minder haar en de andere verzetsheld is Sandor tegen Sijbring, hier gaat haar, nee mijn verhaal niet op en was de minder harige Szudar de klos.
Ronald Vonk stond a.h.w. tegen bomen te vechten tegen Gerben en ondanks hevig verzet werd Ronald in de pan gehakt.In de partij van Michiel en Piet zaten veel haken en ogen, maar de stelling van Avis draaide op nul uit.
Lucas wist de veerdienst van Weverling te ondermijnen via geheime krachten? 
Lucas stond wat achter en met ploeg en eg wist hij Ferry te kielhalen. 
Wim stevende op winst af dacht ik maar Michele wist het tij te keren en na een schot voor de boeg gaf Wim zich over.

ronde 14 - 1 maart 2022

Vorige week kreeg ik de vraag wat ik met universum bedoel en uni is enig, vers is nieuw en um is uitzonderlijke magie, ja, ik tover de aparte woorden uit een hoge hoed en dat is soms alleen voor mensen met een hoog IQ zoals professoren want ik ben professor in de weetnietkunde maar wij hebben ook leden met een hoog IQ.
Trouwens Poetin heeft ook een zeer hoog IQ want de wereldleiders begrijpen hem niet vandaar dat hij oorlog voert.
Nu onze oorlogsvoeringen op de 64 velden.
Onze MH 62 speelde een heftige partij tegen Paul Muiser en die veroverde een pion en dacht door die terug te geven winst te behalen maar dat liep uit in de remise met Michiel.
Piet Avis heeft pittige tegenstanders en vecht als een haai maar Boris wist met een harpoen Per Indirecte Eigen Treffer Avis te verslaan.
NOER OM Sandor schrik aan te jagen nam Moreno een voorsprong maar Szudar wist met herhaling van zetten remise te bereiken en denk dat Sandor thuis onder de douche het zweet van de inspanning moest verwijderen.
Ed en Ronald kwamen te laat binnen maar konden tegen elkaar spelen en Ed wist de 3 maal S in toom te houden (SSS is stoere slimme speler) hij wil nog eens remise beheerder worden en is aardig op weg en via Pegasus krijgt hij goede referenties mee.
De partij Willem tegen Wim werd een geval dat de val van de vlag noodlottig werd voor Willem in een waanzinnige partij waarin dan Willem op voorsprong kwam en dan Wim die wimpelde verlies uiteindelijk weg met winst, revanche voor de externe nederlaag van vorige week.
Na een ingewikkelde stelling wist Maurits uiteindelijk Ferry op de knieën te krijgen.
Als je Wouter zijn naam omdraait krijg je si no mis
maar het ging lange tijd niet mis want Gerben verkreeg een pion maar moest toch met remise genoegen nemen vaak moet de onderste steen boven komen in de parken waarin hij werkt maar tegen Simonis lukte dat niet.Tim had het zwaar tegen Arthur Ritsema en al zijn inspanningen ten spijt ging Arthur met zijn tweede winst huiswaarts.
Geert en Léon maakten er een potje praat van en hadden moeite om zich in te houden om rustig te blijven, uiteindelijk moest Hiemstra het loodje leggen na een vrolijke partij.
Deepech en Maarten gingen lange tijd gelijk op maar Maarten kwam in een netelige positie terecht en vergat remise te maken.
De koelkasten waren in ieder geval weer gevuld.
Het zilveren viertal heeft het niet overleefd.
Het werd wel een gelijk spel maar het eerste bord verloor en dat is bepalend voor verder spelen.
Bij Lucas den Boer-Martin Heylman kon het vriezen of dooien en Lucas werd de dooie.
John Spinhoven won van Albert Kortendijk en na opgedrongen pionnen zette John Albert aan de dijk.Henk Sijbring wist met veel elan in een lastige stelling Pim Beers op remise te houden en Bart Stam wist een pion voorsprong niet in winst om te zetten maar het was een spannende strijd. 2-2.

ronde 13 en verslag externe wedstrijd - 22 februari 2022

Ronde 13 op 22-2-22: dat komt nooit meer voor en is dus uniek in ons universum. Je hoeft niet op een universiteit gezeten te hebben om te weten dat niemand 11-1-11 meegemaakt heeft en niemand  33-3-33 ooit zal beleven.
Na de stormen en omgewaaide bomen volgt er nu weer een tijd van oorlogsdreigingen, nu zijn wij aan oorlogsdreigingen gewend op de 64 velden.
Allereerst feliciteer ik Maurits van der Meer met zijn trofee (hoewel hij geen fee is maar dappere strijder) als groepswinnaar van Schaak Off 2021.
Was John geïntimideerd door deze trofee want hij beging een blunder tegen Maurits en zo kwam Lucas den Boer weer aan de leiding met winst op Moreno die ook stoer in de top 10 verkeerd maar zijn remise aspiraties verkeerd uitpakten, hij stond nog te trillen op zijn benen na de inspanning.
Michiel Haak kreeg bijna grijze haren door de stug verdedigende Willem van Delft, de onstuimige windstoten zaten hem nog dwars en zo ging Willem koppie onder.
Piet Avis moest tegen de streng opgeleide Sandor en Avis is wel aalglad maar kwam om op de Hongaarse steppen om door foute stappen. Ronald Vonk en Paul Muiser streden op het scherp van de snede en de Vonk ontvlamde maar Paul Muiser heeft vroeger bij de brandweer gewerkt en wist dicht bij middernacht de uitslaande brand te doven Ronald verdedigde zich met hand en tand maar toen Paul een tandje bijzette was het gedaan met onze Francofiel.
Ed Hartog was aan de late kant voor de externe en in mijn onwetendheid heb ik hem laten spelen tegen de niet aanwezige Das en Ed verloor van Deepres Bakhru en Maarten heeft daar geen weet van gehad omdat deze speler al huiswaarts was, maar de uitslag zal corrigeren. Zo bezorg ik de VZ overwerk.
PEGASUS 2- CAÏSSA 8
Eindelijk weer een externe wedstrijd met een mooie uitslag van 6-2.
Trendsetter was Paul Oostheim die binnen 20 minuten de eerste winst opeiste. Zijn tegenstander  Pold Gomperds stapelde fout op fout en Oostheim kon zijn kwaliteit als schaker niet een vervolg geven door opgave van Pold.
Bord 8 was niet op komen dagen en zo was het binnen een uur 2-0.
Maarten scoorde na een solide opgebouwde aanval tegen Karel Lesman voor de 3-0, man hij gaf Les aan Karel zou je kunnen zeggen.
Boris verdedigde in een alles of niets stelling een solide stelling op met een prachtige overwinning op Wim Wijnveen en zorgde ervoor dat Pegasus niet meer kon verliezen. 4-0.
Clemens Koster vergrootte de voorsprong met pion winst op Kees Laan en toen hij  een vinger had nam hij de hele hand, ja, hij kwam voor de winst uit Aalsmeer. 5-0.
Tim verloor daarna als invaller van Faam Langelaan en die zorgde voor wat faam bij de nederlaag. 5-1.
Ook Wim Willemsen kon een nederlaag niet voorkomen, onze goochelaar aan bord 7 was zijn toverstok vergeten en Daniel de Bruin toverde een overwinning uit de hoed om Caïssa op 5-2 te brengen.
Tenslotte was onze Leeuw van Hedel te sterk voor Tjerk Hoek en na een onder ons gesprek de hoek in te drijven waar de klappen vielen en Pegasus aan een klinkende zege te helpen. 
Eindresultaat dus 6-2.
Verslaggever Het Kasteeltje.

ronde 12 - 15 februari 2022

Ging het verleden week nog over mars en Ajax en Hans worsten maar nu over OS en SSS (Sport Staalt Spieren) en dat gaat over Schouten, Schulting en Sjinkie, twee gouden kippen en Sjinkie ging als een verbrande turf over het ijs, maar er komen nog EK`s en WK`s voor hem, zijn vlam was even gedoofd maar je moet er maar weer staan !

Wat een gedoe met Lil de Kleine oen en met Glannis de stennis, nu kunnen zij zingen in de ge van genis net als Eisenstein in Die Fledermaus maar die gebruikten geen drugs.
Mijn lied van vorige week had een vervolg van Geen bier , geen borrel enz. en nu heeft Tim een supermarkt overvallen want iedere week dezelfde dat valt teveel op en we willen niet op de tv maar omdat er uitleg op de tv was waren velen afwezig.
Zo waren er negen partijen en Boris kwam om 22.00 uur remise overeen met Henk Sijbrand en Maurits was zijn overwinning nog aan het vieren denk ik en was er nu niet.
Kiran wist even later Arthur te overmeesteren en even later werd Sandor na een zeer spannende partij gefileerd door onze Furie of hoe hij ook heten mag en hij kan niet schaken zoals Giri maar wint meestal, oh ja, Weverling heet hij. Het ging om een uitgestelde Pegacup wedstrijd.
Paul heeft zijn auto weggedaan vanwege de hoge benzine en gasprijs en maakt gebruik van het Avis verhuurbedrijf en won van onze veelkunner M.L. in hem zie ik altijd een man met van die gewichten bij muziek van Einzug der Gladiatoren, zo van Lang en leven en van veel geven.
Zo kom ik op ons Vonk-je terecht, hij was vroeger trambestuurder vandaar zijn remise resultaten maar werd nu door een Water Straal geblust
en Simon-is glad als een aal en bezorgde Ronald zijn eerste nul en klautert Wouter op de ranglijst.
Een spektakel partij was er tussen Gerben en Bart en Bart vocht om in de top 3 te blijven en dat lukte aardig, minder was dat van der Meer er niet was en zo nog geen indicatie hebben van zijn kunnen.
Depeesh was druk aan het sms en zodat hij minder aandacht had voor de aanvallen van Wim en Willemsen tenslotte met winst naar huis ging.
Piet Avis raakte verward in het web van Spinhoven
en John is bedreven in topspin en zorgde voor een lovegame maar kreeg het niet cadeau.
Tenslotte won de TU van Delft het van de TI van Motman en het werd ook een zeer boeiende partij
waarbij de doping na de operatie van Willem de doorslag gaf en Tim een remise aanbod afsloeg, vroeger heeft hij bij een afslag gewerkt maar is nu uitgewerkt en zal spijt hebben het remise aanbod maar Tim is ook een man van de dood of de gladiolen.
Dank aan Bart de Groot die ons trakteerde vanwege Valentijnsdag ?

ronde 11 - 8 februari 2022

Eindelijk weer tijd om mijn lezeressen en lezers te bedienen want de corona tijd is voorbij en wij beginnen met cigarillo`s en het is lollig maar krijgen we lollies met anti stoffen ? 
Wat een gedoe met de Boeven Ali B en Marco B en iemand die over zijn mars ging, Marc Overspel of zo iets en zo zijn enkele Ajax aanhangers weggebleven deze avond.
Wij hebben toch een mooie sport waarin wij met dames bezig zijn zonder aangiftes hoewel het wel genoteerd wordt.
Mannen wees voorzichtig met de verpleegsters hier in de Groenelaan !
Hoe mooi was deze herstart want Geert Hiemstra kwam als winterkampioen uit de verf van herberekeningen, met tranen in de ogen hoorde hij dit aan, net een Olympiër.
Bij de binnenkomst dacht ik even aan het Cocktail trio met het lied Geen bier, geen borrel en geen wijn je vind er in de koelkast geen barst.
Maar onze Speedy Gonzales had voorraad in zijn auto, wat bier maar toen de vraag naar wijn maar bleef gaan heeft hij een supermarkt overvallen en even later was er wijn en ons R.V. staalhard maar wachten en met alle commotie werd hier remise behaald, Maarten winst met snelheid en Ronald winst met geduld dus remise.
Winst was er voor een nieuw lid A.R. (vroeger een partij) Arthur Ritsma (neef van Rintje ?) tegen Anne Leegstra.
Boris kwam adem te kort tegen nieuwkomer Maurits van der Meer, met een loper meer ging Maurits zijn eerste winst behalen.
Krijn ter Braake kwam een pion achter maar ging onvermoeibaar door tegen Reepesh Bakhru maar die won de titanenstrijd.
Léon liep tegen Ferry tegen een L-inkse aan met pion winst maar dat werd toch zijn ondergang.
I.M. T. van Motman kwam slechts een pion achter tegen Henk Sijbring maar met ing titel achter zijn naam wist Henk te winnen na een lange strijd.
Onze winterkampioen kwam een pion tekort en nog iets meer en ging ten onder tegen niemand minder dan de zomerkampioen John die vanwege zijn verjaardag vorige week een cadeau kreeg van de andere Amsterdammer Geert.
Lucas wist de flink tegenstribbelende Avis van zich af te houden en bijna oververmoeid met winst huiswaarts te keren.
Ook Paul Muiser had last van een flink tegengas gevende Wim Willemsen en omdat wij van het gas af moeten hebben zij maar remise gemaakt.
Ondanks de drank aanvulling ging niemand dronken naar huis, dat was in vroegere jaren wel eens anders.

kerstgroet

Als schrijver en dichter sta ik dichter bij de leden en er wordt wat geleden door de leden die willen schaken maar allen via de schermen kunnen schaken en met schermen zijn wij minder goed. Ik wens alle vijanden op de 64 velden maar voor en na de wedstrijd vrienden Prettige Kerstdagen en een vrolijk Nieuw Jaar toe en in het bijzonder de trouwe lezers en lezeressen. Hopelijk mogen wij elkaar op 18 januari weer ontmoeten in de Groenelaan, tot dan.

online schaken - 23 november

Vandaag uitslagen met aftrek en optelling en een verrassende opstelling, dus niet.
Soms krijg ik de vraag waar ik de grapjes en onzin vandaan haal en eigenlijk wil ik dat niet kwijt maar voor diegenen doe ik het dan wel.
Ik heb een nachtkastje waar van alles in zit en als ik een slapeloze nacht heb dan stop ik van allerlei zinnen en onzin daarin zoals anagrammen, cryptogrammen, letterkeer, palindromen (vaak na dromen) open en dichten en rijmen en ook  woordenboeken en jullie zorgen voor de uitslagen en Tim heeft een beugel en wat niet door de beugel kan laat hij er uit en dat gebeurd maar zelden en zo heb ik dat uit de doeken gedaan.
Het rijmen komt vast uit de Sinterklaas periode en gedichtjes die ik uit de zak kreeg en verder ontwikkeld heb, ja, dit is ingewikkeld genoeg en hoop dat jullie het snappen anders moeten jullie wat snaps innemen dan gaat het beter.
Willem is weer terug van zijn Staat-siebezoek, hij is vertegenwoordiger in gas en gras.
Door een speciale band met Rusland heeft hij de gasprijs kunnen verlagen en gras verkoopt hij aan Qatar want wij moeten met koeien minderen en houden gras over en Qatar gebruikt dat voor de voetbalvelden, oh ja, Willem is willekeurig gekozen omdat André dat ook deed.
Er is hier en daar oorlog in Nederland maar wij beperken ons tot de 64 velden en vuurwerkverbod is voor ons geen probleem wij zorgen ervoor op de borden, moeten wel oppassen voor korte lontjes.
En nu de verslagen, het werden scherm-utselingen waarin Lucas en Boris uitblinken zij zijn ook schermers en één van de Henken derde werd, Inno weer eens van de partij was en met im Tim vierden dat zij vierde werden. Onze klimgeit Moreno vijfde werd, hij had een uitglijder geloof ik maar gelukkig een helm op (met de helm op geboren ?)
Met Willem van Delft gaat het goed en moet langzaamaan aansterken.

ronde 10 - 16 november

Intern, extern en nu ook de Pega Cup, volop strijd dus. Zwakkeren moesten tegen beulen en ik moest tegen G(emeentelijke) Z(wartwerker), ja, hij werkt in de aarde en bedoel dit dus aardig maar ik gaf in een black-out twee paarden weg en zette nog alle zeilen bij maar een sint zonder paarden kon dus opgeven, Piet en ik hopen nog op een herkansing via de loterij, een kraslot ?

Want witte Piet kreeg na hevig verzet tegen den zwarte Ober ook de zak en Lucas mag ook door.
Nog een zwartspeler Henk Sijbring uit Grunningen moest het opnemen tegen Amstelveense Henk
en Grunningers zijn heel aardige mensen maar de ene Henk is de andere niet en er moest er één afvallen en Schaafsma was al eerder gevallen en kwam deze val minder hard aan.
Witspeler Krijn ten Braake brak het verzet tegen de Spin nadat hij ingekapseld was en als was smolt tegen John maar Krijn ontwikkeld zich goed als schaker want hij was dammer hiervoor.
Is hier al sprake van black tuesday ?
Tim trapte uiteindelijk in de Muiser-val maar Tim wordt gaandeweg sterker doch zwart won.
Noch een sterke zwartspeler was Chris en Ginammi nam het initiatief maar keek zwartgallig toen hij na veel gezwoeg verloor.
Eén zwartspeler greep de witte Leeuw bij zijn manen maar werd verrast met het paard van Troje
en Léon zal wel een gepeperde rekening krijgen van de penningmeester bij een volgende confrontatie.
Ook RVS was weer aanwezig en versloeg Kiran Das via een soort Franse revolutie op onnavolgbare wijze, hij doet veel wijsheid op in Frankrijk en ik genoot van hun strijd.
Geert stond niet onverdienstelijk tegen ons nieuwe lid Deepesh Bakhru en eindigde in remise maar Bakhru w.n.s. oftewel wint na spektakelstuk.
Tussen Sinte Maarten en Klaas Vaak werd het ook remise maar met vluggeren was,oh,ja, Michiel Haak de baas.
In een gewone partij kwam Simonis met een zegekar aan de start vanwege vondsten rondom het schaakbord van Guido Eckhardt maar Sandor raakte de zegekar en door nog onbekende oorzaak raakte de zegekar stuk, hij was niet meer te repareren.
Boris van der Staat beloofde zijn vader om te winnen als hij het Nederlands elftal aanmoedigde en beiden wonnen.
Boris legde Huub zijn wil op met een pion minder maar met een loper meer

ronde 9 - 9 november

Van Bart kregen jullie een professioneel verslag
(een verpletterende nederlaag) want hij zit meer in de voetsporen van Jan Timman want beiden hebben grijs krullend haar en zijn corpulent en voeg je mot in bij Timman dan ontstaat onze secretaris.
Zelf ben ik niet zo van theo en rie maar meer van kolderie en ons duo Sandor en Boris hadden elkaar dinsdag naar zo`n hoogte gebracht zodat zij donderdag met gemak 2-0 scoorden.
Bart-Chris-Ferry en Lucas zorgden met 4 eieren voor een omelet want hun tegenstanders bakten er niets van en John Nispen tot Hov, is niet van adel maar was edel om het punt te delen.
Henk Sijbring deed een glimlach verschijnen op het gezigt van Cees van der Berg want die was een berg te hoog voor Henk. Uitslag 1.5-6.5.
Het tweede deed niet onder voor het eerste en
dat werd een pletterende (dichtbij) nederlaag.
Ondanks de ruime winst waren er toch miraculeuze ontsnappingen. Wim stond, nee zat er verloren bij maar wist in de eindfase Peter Verkerk alle stukken af te pakken en met toren en koning de winst op te eisen, knap hoor !
Hij zat naast twee sumoworstelaars Geert en Mees Vink, jullie kennen dat toch van die zwaarlijvige kanjers en die gaven elkaar weinig of 
niets toe en het werd enig de enige remise.
Daarnaast zat Clemens Koster, die deed wat
 aal-smeer in de stelling van Frans Reitema en toen ik zei dat hij remise mocht aanbieden zei hij netelig: daar geloof je toch niet in, deed nog een foute zet maar eindigde met onverzettelijke inspanning tot winst en ging voldaan genietend naar Aalsmeer.
Ik was een beetje ondersteboven van deze partijen en begin dus upsitedown met dit verslag.
Ed Hartog vond in de jongere tegenstander Tyclo Edsma teveel tegenstand en verloor en had Krijn ter Braake last van deze negativiteit want hij verloor van Nico Hoogerdijk.
Léon van Hedel ging als een leeuw tekeer en vrat Hans Akkersdijk met huid en haar op.
Paul Oostheim, op woensdagochtend vrij en van Gerda kreeg hij vrij en speelde vrij en onverveerd
en komt dan tot grote hoogte en Piet Haanen werd haantje pik door het heimelijk geweld.
Maarten Langen had Willem Spaan op de pijnbank gelegd nadat die het spaans benauwd had gekregen legde hij zijn koning om en teamcaptain Maarten liep trots als een pauw door de zaal samen met de wedstrijdleider als muis naast een olifant, wat stampten wij lekker hè !?!
Dan is er nog een intern verslag en door het externe geweld kwam ik tot een hoger niveau en deed nieuwkomer Kiran Das de das om.
Nieuwkomer Deepesch Bakru was uit ander hout gesneden en versloeg Tim, tactiek van Tim ?
Hans CLOSER bij Pegasus betrokken dit seizoen
won van Lucas Bols (nee hij had geen borrel op)
den Boer, boer die ik ben, maar ik was vroeger ook sigarenboer, vandaar en Hans gaat daardoor nu met vakantie (stom hoor, nu je goed schaakt)
Sandor werd rodnaS, hij voelde zich niet zo goed en maakte tegenstander Paul Muiser ook ziek? Want hij overwon hem maar verkeert ook in een winning-mood stemming.
Henk Schaafsma wist Ronald schade toe te brengen en ging met de winst strijken, thuis strijkt hij ook voor Petra geloof ik.
Dan waren er drie remisanten en het interessante is dat Michiel ondanks pion verlies toch de remisehaven bereikte met tegenwind tegen Gerben Zeilinga.
Peter Avis (veiligheidshalve) haalde een mes van de bar een sneed het punt tweeën met medewerking van Moreno ( je moet de penningmeester altijd te vriend houden is zijn motto en die vist niet graag in troebel water).
De andere hackers, nee delers waren Henk Sijbring voor de vijfde maal en John voor de tweede maal, mal hè. Dit was weer een lang verslag in de corona tijd.
Dank aan alle trouwe lezers.
 
ronde 8 - 2 november

De mondkapjes weer op want er lopen heel wat snotneuzen rond en vermoedelijk ook in de Groenelaan, hoewel zij in de Groenelaan spelen

zijn het geen groentjes meer.
Zo ook Paul Muiser, beslist geen groentje maar moest tegen hoogvlieger Hans Solcer en die wist in een duikvlucht een loper van Paul te pakken te krijgen en toen was het voor Paul inpakken en wegwezen, hij stond twee pionnen voor en Hans won door meer thermiek. De andere Paul zien wij minder want als hij de week door moet zagen bij zijn baas kan hij niet komen schaken of als zijn Dager vrij heeft dan kiest hij voor Gerda.
John wist een stapje dichter bij de top te komen door de ongeslagen Gerben te verslaan.John wist met een gat in zijn aanval twee gaten in Gerben`s
Zeilinga-ve toestand te boren en Gerben haalde bakzeil, John bewees zijn vorm en nadert de afwezige Lucas terwijl Gerben zijn vierde plaats vierde met een biertje.
Tim? bring ijS hoorde ik roepen ik krijg remise aangeboden van Michiel maar Tim overkwam hetzelfde tegen Wim en hun tegenstanders namen het aan.
Van de  OR(gouden) DANS van Czudar tegen  Boris met drie pionnen meer bleef na de zifting slechts remise over voor de semi Hongaarse - Russische strijd onder toezicht van vader Willem.
Ferry had last van de stamppot die hij van zijn eigen Karin gekregen had en matS mij maar Bart wilde met zijn wilde haren oefenen voor de externe op donderdag.
Lang en om kort te gaan wist Wouter zijn ware karakter van Zukertort te laten zien om aan Maarten de winst nog remise te gunnen.Michele kon tenslotte niet op tegen de losgebarsten L-oen
van Hedel te temmen want twee nederlagen waren er twee te veel en zo werd het weer een love game, ja, naast het meppen met schaakstukken mept hij ook met tennisballen om zijn vrouw te beschermen zegt hij. 
Henk zijn hengelstok werd door drs P gebroken want Avis paste het Ferry syndroom toe en dreef Henk dezelfde hoek in waar de klappen vallen en Piet vierde zijn vijfde overwinning en is aan kuitschieten toe voor meer eendjes.
Karin Schmidt smeed het ijzer als het heet is en moet nog even flink oefenen.
Als klap op de vuurpijl wist Chris op tijd de ontsteking te bereiken bij ex-dammer om hem tot ontploffing te brengen vlak voor twaalf uur en voor de politie kwam waren zij al weg.

ronde 7 - 26 oktober

Wat een mooie gevulde zaal met 26 deelnemers. Het is beter dit verslag over te slaan want ik ben grieperig en door strook zet ik woorden verkeerd maar met bloed, zweet en tranen, oh dat is ven André Hazes, zal ik proberen een verslag te maken. Ik miste wel Karin, wie kent haar achternaam, zij lijkt wel wat op oud zangeres Karin Kent. Onze weerkundige Geert heeft een buiten-brandje, burn-out heet dat geloof ik en zat een bloed spannende partij te spelen, hij heeft ook het Ronald Vonk syndroom om met twee pionnen achterstand toch misere te maken want  tegenstander Cees hoopte op winst. Bart wist toch de wel slimme Muiser te verschalken in een bloedstollende partij.
Gerben ligt weer geheel op stoom met zijn Zeiljacht en is na drie rondes ongeslagen met een soort Ajax aanvallen.
Onze MH62 wist Krijn neer te halen en zijn eerste overwinning te boeken en als captain is hij het voorbeeld zoals het moet gaan met het eerste in de externe volgende week.
Chris Kerkhoff liet zich weer zien deelde meteen een klap uit aan Michelé Ginammi in een interessante oefening.
Maar als eerste wist Cor de Loef af te steken bij Anne en zij hebben daarna nog wat oefenpartijen gespeeld.
John bracht in een spannende partij Ferry tot wanhoop want die stond in de hoek en gaf met aftrekschaak zijn dame weg, wegens oververmoeidheid ?
Huub Stapel de problemen op voor Sandor en die ging er aan onderdoor i.p.v. er over heen wat zijn plan was.
De twee H.S. ers speelden hoge school schaak en eindigden in de misere, eh remise.
Onze Boris Becker Léon probeerde Boris Pasternak, oh het gaat helemaal mis want Pasternak was schrijver en onze Boris schrijft wel maar dicht niet maar wist met een love game de winst te behalen.Ed Hartog deed een foute zet en VZ Maarten was er als de hanen bij voor de winst.
Met twee taai-taai poppen werd het een spannende pot maar Moreno was net even taaier dan Wim en incasseerde als goede penningmeester de winst.
Bij de strijd tussen IM (Internet Meester) Tim en A Visser Piet hapte Avis verkeerd en werd gedachte winst om zeep geholpen.
Met dank aan Maarten voor het doorgeven van de uitslagen en Tim voor de schaakagenda.

ronde 6 - 19 oktober

Allereerst bedank ik Ferry ook namens de anderen 
voor zijn traktatie, ik kwam bijna dronken thuis.
Zelf speelde ik een intro tegen Cor Loef maar moest telkens op mijn hoede zijn door verrassende zetten.
Er waren twee remises waarvan Lucas en Ferry er één waren en Lucas dacht aan remise dat is een klein kado voor Ferry en dat kostte den Boer niet de kop want hij bleef koploper.
Bij Paul Oostheim kwam ook remise tot stand en Paul ontsnapte aan een nederlaag doordat de tijd opraakte bij Cees van Klaveren, hij leek even op een wurgslang maar Paul heeft in een dierentuin gewerkt !
De andere Paul had moeite met Huub Joosten maar wist hem uiteindelijk over de knie te leggen.
Karin trof Tim in form en uniform de schaak-theorie wist van Motman haar te overwinnen en gaf daarna nog wat les aan haar, ik weet niet hoe zij van achteren heet maar dat komt ook nog wel.
Hans Solcer ondervond taai verzet bij Boris maar met veel gegoochel won Hans, hij lijkt ook een beetje op Hans Klok en Solcer is daarbij ook een goochemerd.
Sandor werd aan handen en voeten gebonden door John en John wordt steeds sterker na de corona.
Ook onze Piet kreeg niet de pieten in na winst op onze taai-taai pop Wim, was de traktatie van Ferry ook hem fataal ?Geert liet Anne Leegstra leeg achter na een paar stormachtige zetten.
Henk Schaafsma en Hans Pot genoten volop van hun contributie bijdrage zij hadden beiden naar de dansmarathon gekeken en Henk won de marathon uiteindelijk. Henk revancheerde zich op de nederlaag van vorige week.
Ronald Vonk zit even in Frankrijk want daar hebben zij tenminste een regering en hier plukken ze je kaal en volgende keer mag ik misschien mee want hij heeft nog een kamer over.
IJs en corona dienende, tot volgende week.

ronde 5 - 12 oktober

Een goed begin is het halve werk
Deze avond waren wij met 24 man sterk
Er was weer een aspirant Cor Loef en oud lid Max van der Stappen, ach Lugt moet dat zijn en hij is van de wijn, ook Boris met vader Willem waren weer ontsnapt aan de aandacht van Poetin en onder ons.
Hij liet meteen zijn tanden zien tegen Maarten en Maarten had meerderheid der pionnen maar een toren minder en liep zich te pletter tegen de toren.
Cor Loef gaf zijn visitekaartje af met winst tegen Ronald K. want Vonk was er niet, hij zorgt altijd voor vonkenregens en dat mis je dan zo`n avond.
Geert ( van de feestcommissie) haalde Max onderuit en dat was niet zo handig i.v.b. met korting voor levering op ons feest !? Geert profiteerde van een foutje van Max.
In een titanenstrijd wist van Klaveren onze secretaris een genadeklap toe te dienen, beiden hadden naar die box wedstrijd zitten kijken.
De H-aak van Michiel strandde op de goudkust van Sandor, een stuurfoutje werd hem fataal.
Gerben en Paul voerden een gelijkwaardige strijd maar in de eindstrijd ging de kat met de muis-er vandoor na een prachtig gevecht.
Léon offerde een pion tegen het Tipe Avis maar behaalde geen voordeel en remise was het slot en willen samen naar slot Loevestein (om aan een nederlaag te ontsnappen in de volgende ronde ?)
Lucas den Boer wist oud sigarenboer John te verslaan die nog last heeft van de corona (niet van de verkochte toentertijd !)
Hartog en Schaafsma vochten voor wat zij waard zijn maar het voordeel van wit gaf hier de doorslag
en Wim en Krijn besloten hun verbeten strijd in de remise en wegens tijdgebrek van Moreno, die moest naar Rome no van Ja aren en schoven zo de remise in (dit is dronkemanspraat vanwege de traktatie !) sorry hoor.
Bart en Hans zaten aan de Stam-Pot en waren afwezig, zij misten de traktatie maar krijgen volgende week een herkansing.

ronde 4 - 5 oktober

Het was een gezellige bijeenkomst op 1 oktober bij het restaurant Colijn.
Het bestuur zorgde voor een warm ontvangst  met het trio HAFLAL (Turks voor trio) (Hanneke, Florine en Alexandra) want het leven en het schaakspel zonder dames is ondenkbaar.
Er waren 13 leden en één Zuckertorter en even later kwam Rob Ellermeyer met een assistent in de tent van het restaurant.
Ook Clemens Koster was aanwezig en ik ben herkomst van zijn naam gaan onderzoeken en die is zo ontstaan C(ristina`s) l(ieve) e(ngelachtig)mens en zijn opa was koster en Clemens gaf de pijp aan Maarten (want hij rookt nog steeds gezellig een pijp) en zei dat hij voorlopig alleen extern wil spelen.
Van Inno hoorde ik dat hij vanwege een omleiding via de Waterwolftunnel in Hoofddorp terecht gekomen was en uiteindelijk weer vlakbij zijn huis uitkwam en zo zijn er meer leden verdwaald geraakt maar wij zijn weer gewoon bereikbaar hoor.
En na deze intro de ware schaakverslagen.
Het is altijd spannend wie er op komen dagen en ditmaal waren het net meer dan de helft en dus even, dat zij even vermeld.
Er kwamen 5 remises tot stand en 4 wit spelers wonnen en twee zwart spelers.
Hier en daar waren <met het mes op tafel> wedstrijden en ontsnapten spelers aan een nederlaag zo ontsnapte Léon aan een nederlaag bij Henk Schaafsma, twee oud VZers in de strijd.
S-and-or (een soort Canda combinatie) breidde remise met Henk Sijbring, twee vechtjassen die niet het kaas van hun brood lieten eten maar wel af en toe een stukje kaas aten.
De moed bij Krijn ter Braake brak hem op tegen Gerben Zeilinga die sinds heugenis ook weer aanwezig was en meteen met winst begon.
Zelf won ik van mijn R.K. vriend na een mooie combinatie en Wouter Simonis was een kamer aan het opruimen en vond daar een winstpartij die hij op Ed Hartog toepaste en met drie anderen op een 100% score zit.
In een tactisch goed gespeelde partij wist Paul Muiser Ferry te dwingen tot remise of was het andersom ?
Onze penningmeester Roger More-no spare, versloeg in een bloedstollende partij onze penningmeester, meester in manipulaties.
Onze Wim Sonneveld, hij was jarig en had 69 remises achter de rug en kreeg de 70ste van VZ Maarten toebedeeld, mooi toch !
Onze blanke Piet wist van Klaveren na pion winst onderuit te halen.
Onze RVS man Ronald Vonk wis staalhard  met 2 pionnen verlies remise te behalen bij Hans Pot.
En John en Bart gaven geen krimp tot de late uurtjes en deelden het punt.
Aan de kop staan nu Lucas, John en Bart met Ferry als vierde met tweemaal winst en twee remises, moeilijk te verslaan !

ronde 3 - 28 september

Het was weer een redelijke opkomst en Ajax zal menigeen nog thuis gehouden hebben en 7 dagen voetbal is krap maar hopelijk komen er weer meer schakers want er hoeft geen afstand meer gehouden te worden en geen mondkapjes meer dus we kunnen weer gewoon schaken, alleen knuffelen hebben ze afgeschaft en slechts één kus.

Fijn dat wij er weer een nieuw lid konden aantekenen en heten Hans Pot welkom, hij mocht tegen Geert Hiemstra en zij speelden een spannende partij maar potverdorie je had toch remise kunnen maken Geert !
Bart maakte al vroeg een einde aan de aspiraties van Sandor die door onoplettendheid een stuk verloor en dus de partij.
Maarten won met wit een pion en verspreidde pionnen en stukken over het hele bord en Krijn raakte het overzicht kwijt en verloor door een sprong in het diepe ?
Ginammi deed hetzelfde met Wim en stuurde Willemsen na een spannende strijd met verlies huiswaarts.
Ferry wist na een gelijkopgaande strijd Michiel aan zijn zegekar te binden, Michiels stilstand brak nu op en Ferry had flink geoefend, is ook een dondersteen op de 64 velden.
Ook Tim wist een pion te veroveren op Schaafsma
en Tim is net een helikopter en stijgt recht omhoog en Henk moest bij de slachtoffer bank hulp halen.
Hetzelfde overkwam Paul Muiser tegen Lucas, Paul won wel een pion maar Lucas trok aan het langste eind maar trok langs bergen en dalen voor dit resultaat.
Ronald bouwde een voorsprong op tegen Piet maar viste ineens in troebel water en wist toen nog met een tweede hengel ? remise te bereiken.
Hetzelfde deden Willem en ik na een ingewikkelde stelling op ons niveau dan.

ronde 2 - 21 september

Er waren weer 17 spelers en 8 voor het Schaakoff-toernooi en Maarten was wedstrijdbegeleider.
Onder de herfst gasten Nam Lucas den Boer de leiding over door Bart te verslaan. Paul Muiser heeft ook aspiraties om als 90 jarige de titel te pakken en wist Henk IJsbeer, nee, Sijbring, hij zat er als een ijsbeer bij maar verloor in het heetst van de strijd.
Ik zei tegen Ronald Vonk dat hij tegen twee dames moest strijden en was hij daarvan geschrokken zodat hij verloor, ik had Karin een tip gegeven toen ik tegen haar schaakte en dat heeft haar waarschijnlijk geholpen. (pardone Ronald)
Léon wist Tim te temmen in een temperamentvolle partij, Tim nam ergens een foute beslissing denk ik en Anne Leenstra overkwam dat bij Piet Avis maar ik viste ook in troebel water bij Piet vorige week en dat klinkt week maar bij Henk Schaafsma herstelde ik door remise te spelen met lichtelijk voordeel maar de Schaaf schiet met scherp.
Sandor tegen Ferry en Ed tegen Moreno deelden ook het punt.
De kop van Jut is nu na een enerverende strijd Lucas den Boer met de afwezige John op de tweede plaats en verrassend Paul Muiser op de derde plek.

ronde 1 - 14 september

Er waren negen partijen waarvan vier winnaars met zwart. Lucas den OBER kreeg winst van Henk Sijbring, ook captain Hook gaf het punt aan Paul Muiser en de brullende Leeuw van Vlaanderen werd getemd door Ed Hartog terwijl onze nieuwkomer Anne Leegstra Ronald Kuijper met lege handen naar huis stuurde en dit was op dit niveau van hoog gehalte. Herintreder Rakesh Pai werd door nieuwkomer Krijn ter Braak onderuit gehaald.
Ferry en Pi- et  Avis hadden geen medelijden met uw VZ en langste lid en die werden met een ei huiswaarts gezonden.
Wim Wederkerende schoof Schaafsma willens en wetens de remise in en Tim omgekeerd nam toM nee, dwong Paul Oostheim de remise in.