Zoals onze onvolprezen wedstrijdleider op de club WhatsApp opmerkte “ENPS was duidelijk een maatje te groot voor de topborden van ons eerste”. En ja, met een uitslag van 0-4 lijkt dat een terechte opmerking.
Was er dan niets op aan te merken?
Best wel, best wel veel. En, ergens viel de term score-bord-journalistiek.
Dat gezegd hebbend, vooraf werd deze Gouden Beker wedstrijd met enig grootspraak tegemoet gezien. Echter, wel wetend dat we zouden moeten opboksen tegen een groot ELO overwicht. En met een gemiddeld overwicht van 230 ELO was dat inderdaad ook het geval. Een 0-4 uitslag is tegen die achtergrond niet onlogisch.
Dan de partijen, die een ander licht werpen op de 0-4 uitslag
Bord 1. Peter speelde met zwart een ‘Engels-achtige KoningsIndische’ partij. Hij kwam gelijk, zelfs iets beter uit de opening. En leek op een goed resultaat af te stevenen. Maar het opboksen tegen een overwicht van 300+ ELO punten deed zich voelen. Slechst een enkele positionele slordigheid aan Peter’s kant werd door wit meer dan meesterlijk uitgebuit. Had meer ingezeten.
Bord 2. John speelde een klassieke Engelse opening. Wat volgde was een prima partij waar John zijn veel hoger gerate tegenstander in elke fase adequaat van repliek diende. De afwikkeling naar het gelijke kleur loper eindspel was niet nodig, maar was wel nog remise. Zwart had het makkelijkere spel tegen de witte pionnen die op de verkeerde kleur stonden. In de praktische partij kreeg zwart dan ook kansjes. (John overzag 41.Kg3 wat een overmijdelijke remise zou hebben opgeleverd). In de partij bleef hij zitten met te veel zwakke pionnen. Zwart tikte het in wederzijdse tijdnood uit. Had meer ingezeten.
Bord 3. Met zwart speelde Lucas een Czech BenOni. Zoals altijd in dit type stelling kwam een geladen stelling op het bord, waar de tegengestelde rochades een stilte voor de storm betekende. Wit probeerde een koningsaanval op te zetten. Maar, een te haastige en onzorgvuldige opbouw gaf Lucas de kans via een fraai intermezzo/tussenzet een pion te winnen. En belangrijker hij won tempi voor zijn eigen koningsaanval. Lucas bleef goede zetten doen en kwam straal gewonnen te staan. 27…Tc2!! zou een fantastische kroon op het werk zijn geweest. Hij speelde het echter te aarzelend en wit kwam terug in de partij. Wit leek een sterke aanval te krijgen. Die aanval had nog afgeslagen kunnen worden. Maar de druk werd te groot. Wit won in de aanval. Had meer, veel meer ingezeten.
Bord 4. Henk kreeg met wit een Caro-Kann op het bord. Zwart verkoos de super solide Nimzowitsch variant (4…Pd7) variant. Wit kwam een beetje beter te staan en plotseling leken er scherpe tactische wendingen in de stelling te komen. Henk investeerde gecombineerd 45 min op de 14e en 15e zet om het stukoffer 15.Pdf5+ rond te krijgen. Durfde het uiteindelijk niet te spelen. Een complexe maar gelijke stelling onstond die alle kanten op kon. Henk wikkelde af naar een gelijk uitziend eindspel. Dat was objectief ook zo, maar in de praktijk had zwart kansjes. In opkomende tijdnood schroefde zwart de duimschroeven steeds verder aan. Een blunder betekende het eind van de partij. Had meer in gezeten.
Al met al is de nederlaag niet onverdiend en dus de felicitaties aan ENPS! Maar gegeven het bovenstaande doet de 0-4 uitslag geen recht aan de strijd die werd geleverd
Pegasus Amstelveen, voorheen KLM-Pegasus, is opgericht op 24 februari 1971 met als doel: het beoefenen van het edele schaakspel. Bestond oorspronkelijk de doelgroep uit medewerkers van de KLM en aan de luchtvaart verwante bedrijven, in de loop van de tijd kwamen er steeds meer mensen uit andere kringen bij. Op 2 september 2008 integreerde de schaakvereniging AASTOR in KLM-Pegasus.
Pegasus Amstelveen is ingeschreven in het Handelsregister met KVK-nummer 80331130.